– I byen vår skal alle føle seg trygge og frie til å være den de er, og forelska i hvem de vil, innleder byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Onsdag var byrådslederen og resten av byrådet med å åpne årets Pride Park i Spikersuppa. Oslo Pride var et av de første arrangementene i Oslo som tok i bruk koronapass i fjor. Området på Spikersuppa var fylt av folk som danset og klemte helt fritt.

Men det er første gang på tre år at Pride-paraden kunne vaie med regnbueflagg hovedstaden.

– Jeg vet at det er veldig mange som gleder seg ekstremt og jeg tror det blir en «heidundrende» folkefest, sa Inger Kristin Haugsevje i Oslo Pride til Avisa Oslo tidligere i juni.

– Alle har en plass hos oss

Også blant byrådene er det god feststemning å spore.

– Vi har veldig mange ansatte og leverer tjenester til hele byens befolkning, og alle skal vite at de har en plass hos oss, sier byrådslederen.

Han mener Oslo kommune har gått fra å være en tilskuer til Pride, til å gi tilskudd til Pride:

– Til nå å nå være en aktiv partner, og det er viktig. Vi skal ikke se så langt ut over egne grenser, før det blir ubehagelig tydelig at dette er rettigheter som ikke kan tas for gitt, sier han.

– Jeg er stolt av at Oslo er en åpen og inkluderende by, og av at Oslo Pride har blitt så stort og viktig. Hele byen koker og det er glade folk overalt. Det er veldig hyggelig, og litt ekstra fint den første sommeren etter pandemien, sier Johansen.

Utvider på Youngstorget

I Pride Park i Spikersuppa vil det være hovedscene med ulike arrangementer, i tillegg til Bamsescenen, stands, barer og matservering. For å avlaste hovedarenaen i Spikersuppa er det satt inn flere tiltak.

– Pride Square er en fin avlastning for de som ønsker litt mindre støy. Dette vil også være et sted for et mer voksent kulturinteressert publikum, sa Haugsevje til Avisa Oslo uka før åpningen.

I tillegg samarbeider Oslo Pride med eksterne arenaer som komplimenterer det generelle programmet. Pride Square på Youngstorget, som er nytt fra i år, vil man kunne se og oppleve skeiv scenekunst.

– Vi setter opp en egen skeiv black box ved navn Pride Box. Også her samarbeider Oslo Pride med ulike scenekunstinstitusjoner i programmeringen, blant annet Dansens Hus, Teater Manu og Nordic Black Theatre, sa hun.

Stort sett gratisarrangement

Pride-sjefen er opptatt av det Oslo Pride tilbyr skal være gratis.

– Vi sørger for at våre arenaer er inkluderende og gratis, slik at flere har anledning til å delta. Men noen av arrangementene som skjer i samarbeid med andre på eksterne arenaer koster det penger.

Slik blir årets Pride

Oslo Pride går fra 18. juni til 27. juni. Paradedagen er lørdag 25. juni.

Årets festival åpnes offisielt når Holmenkollen lyssettes i regnbuensfarger klokken 00:00 18.06.22.

Pride Park – Spikersuppa – Onsdag 22. juni – Lørdag 25. juni

Pride Park er største festival-arena og bygges hvert år i Spikersuppa, midt i hjertet av Oslo. I Pride Park finnes det noe for alle, og det er alltid noe spennende på programmet – enten du kommer for fest, protest eller for å sosialisere. Her kan alle være nøyaktig den de er. Alt er love. I år bygges parken i fullskala igjen!

Området inneholder flere scener, serveringssteder, mingleområder, barer og serveringssteder, Pridebutikken, stands fra ulike organisasjoner og foreninger, og et eget ungdomsområde.

Pride Park har gratis inngang.

Pride House – Kulturhuset og Youngs – Lørdag 18. juni – torsdag 23. juni

Siden 2011 har Oslo Pride arrangert Pride House sammen med utallige små og store organisasjoner og stemmer i Norge og Norden. Her løfter Oslo Pride bevisst frem skeiv tematikk og problemstillinger som fortjener å komme frem i samfunnsdebatten.

Pride House har gratis inngang.

Pride Square – Youngstorget – Varer fra lørdag 18. juni til og med lørdag 25. juni.

Den største nyheten i år er Pride Square på Youngstorget. Arenaen blir delt i to, hvor den ene delen er alkoholfri og familievennlig med Ungdomsprogram og Mini Pride. Den andre delen får en utescene, Loud 'n' Proud. Her skal Oslo Pride programmere i samarbeid med blant andre Riksscenen, Nasjonal Jazzscene, Oslo World og Mela. Poenget er å vise frem bredden i det smale.

Pride Square vil også by på skeiv scenekunst, og Oslo Pride setter opp en egen skeiv black box ved navn Pride Box. Også her samarbeider Oslo Pride med ulike scenekunstinstitusjoner i programmeringen, blant annet Dansens Hus, Nationaltheatret, Dramatikkens hus og Nordic Black Theatre.

Det er gratis inngang på Pride Square, forestillingene i Pride Box koster 100,-

De offisielle festene:

Oslo Pride Opening Party @ Munch – lørdag 18. juni

Fredagen @ SALT – fredag 24. juni

Bear Pride Party @ Røverstaden – lørdag 25. juni

Skeiv Natt – Oslo Pride Closing Party @ The Hub – lørdag 25. juni

Pride Parade

– Oslo Pride er en feiring av skeivt mangfold hvor vi gjennom en parade forteller verden av vi krever våre rettigheter, og vi står sammen om å forsvare dem. Ingen er fri før alle er fri, skriver Oslo Pride på sine nettsider.

I år går paraden lørdag 25. juni kl. 13:00.

Paraden er for mange selve høydepunktet på pride. Oslo Pride avslutter flere dager med debatt, kunst, kultur og fest med en stor pride parade gjennom Oslo sentrum.

Paraden går fra Grønland til Spikersuppa og Oslos gater er fylt med festglade folk som heier frem det mangfoldet paraden viser frem.

NRK direktesender paraden for aller første gang!

I fjor var NRK ute som første skandinaviske statskanal med egen pridesending. I år utvides programmet med direktesending av selve paraden! Programleder er Silje Nordnes, kommentator i paraden er Pål Plassen. Egil Andreas Skurdal skal være utegående reporter.