– I byen vår skal alle føle seg trygge og frie til å være den de er, og forelska i hvem de vil, innleder byrådsleder Raymond Johansen (Ap).
Onsdag var byrådslederen og resten av byrådet med å åpne årets Pride Park i Spikersuppa. Oslo Pride var et av de første arrangementene i Oslo som tok i bruk koronapass i fjor. Området på Spikersuppa var fylt av folk som danset og klemte helt fritt.
Men det er første gang på tre år at Pride-paraden kunne vaie med regnbueflagg hovedstaden.
– Jeg vet at det er veldig mange som gleder seg ekstremt og jeg tror det blir en «heidundrende» folkefest, sa Inger Kristin Haugsevje i Oslo Pride til Avisa Oslo tidligere i juni.
– Alle har en plass hos oss
Også blant byrådene er det god feststemning å spore.
– Vi har veldig mange ansatte og leverer tjenester til hele byens befolkning, og alle skal vite at de har en plass hos oss, sier byrådslederen.
Han mener Oslo kommune har gått fra å være en tilskuer til Pride, til å gi tilskudd til Pride:
– Til nå å nå være en aktiv partner, og det er viktig. Vi skal ikke se så langt ut over egne grenser, før det blir ubehagelig tydelig at dette er rettigheter som ikke kan tas for gitt, sier han.
– Jeg er stolt av at Oslo er en åpen og inkluderende by, og av at Oslo Pride har blitt så stort og viktig. Hele byen koker og det er glade folk overalt. Det er veldig hyggelig, og litt ekstra fint den første sommeren etter pandemien, sier Johansen.
Utvider på Youngstorget
I Pride Park i Spikersuppa vil det være hovedscene med ulike arrangementer, i tillegg til Bamsescenen, stands, barer og matservering. For å avlaste hovedarenaen i Spikersuppa er det satt inn flere tiltak.
– Pride Square er en fin avlastning for de som ønsker litt mindre støy. Dette vil også være et sted for et mer voksent kulturinteressert publikum, sa Haugsevje til Avisa Oslo uka før åpningen.
I tillegg samarbeider Oslo Pride med eksterne arenaer som komplimenterer det generelle programmet. Pride Square på Youngstorget, som er nytt fra i år, vil man kunne se og oppleve skeiv scenekunst.
– Vi setter opp en egen skeiv black box ved navn Pride Box. Også her samarbeider Oslo Pride med ulike scenekunstinstitusjoner i programmeringen, blant annet Dansens Hus, Teater Manu og Nordic Black Theatre, sa hun.
Stort sett gratisarrangement
Pride-sjefen er opptatt av det Oslo Pride tilbyr skal være gratis.
– Vi sørger for at våre arenaer er inkluderende og gratis, slik at flere har anledning til å delta. Men noen av arrangementene som skjer i samarbeid med andre på eksterne arenaer koster det penger.

Karine (35) og Iselin (33) er regnbuefamilie: – Ubehagelig at våre nærmeste naboer var imot Pride-flagging

Stortinget heiste regnbueflagget: – Stor symbolsk verdi
Da Pia ville heise Pride-flagget, stemte styreflertallet imot: – Ganske hårreisende

Femti år siden homofili sluttet å være forbudt: – Ga ingen bedring over natten