– Slik situasjonen er nå mener vi at det ikke er grunnlag for strenge tiltak. Det betyr at vi mener at tiltakene bør fjernes. Det innebærer også at meteren bør fjernes.

Det sier byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen (Ap) til Avisa Oslo. Byråden understreker forøvrig at byrådet mener at lokale myndigheter bør ha kontroll.

– Det er et standpunkt som er godt kjent og som vi har kommunisert lenge.

Ber om lokal kontroll

Avisa tok kontakt med byråden etter å ha snakket med Oslo Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke og Oslo Høyres helsepolitiker Hassan Nawaz. Begge svarte "ja" på spørsmålet om hvorvidt Oslo bør få kontroll på tiltakene, meteren inkludert.

– For det første har Oslo vist seg godt egnet til å styre tiltaksnivået gjennom hele pandemien. For det andre er det på tide å slutte med nasjonale tiltak. De må tilpasses lokale forhold, noe Oslo er i stand til, sier Bjercke.

– Oslo Høyre mener Oslo bør ha kontrollen selv. Kommunen har innsikt i smittesituasjonen og agerer raskt. Oslo kommune kjenner innbyggerne våre best, og vi har dyktige fagmyndigheter som ligger i front, sier Nawaz til Avisa Oslo.

Ifølge VG akter regjeringen å oppheve en rekke tiltak, men beholder munnbindpåbudet, isolasjonskrav og kravet om meteren. Det sistnevnte kan definitivt skape problemer for utelivet og kulturbransjen, slik Bjercke ser det.

Venter med kommentarer til pressekonferansen

Hallstein Bjercke påpeker at disse bransjene har blitt rammet hardt under tidligere nedstengninger, og etterlyser tillit fra myndighetenes side.

– Jeg mener de har vist at de kan håndtere dette på en veldig god måte, sier Hallstein Bjercke til Avisa Oslo.


Da Avisa Oslo kontaktet helse- og omsorgsdepartementet og statsministerens kontor (SMK) angående ønsket om lokal kontroll, svarte kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse følgende:

– Regjeringen har kalt inn til pressekonferanse om koronasituasjonen i kveld kl. 1900, så vi henviser spørsmål om korona til denne pressekonferansen.