Gå til sidens hovedinnhold

Byrådet vil bruke 69 millioner på ny barnehage – det får Høyre til å se rødt

Byrådet vil punge ut nær 70 millioner kroner for den splitter nye Ulvenparken barnehage i bydel Bjerke. Det får Høyre-politiker Mehmet Kaan Inan til å se rødt.

– Problemet med sosialisme er at man til slutt går tom for andre menneskers penger. Dette er et unødvendig kjøp, og man bruker skattebetalernes penger på at barnehagen er kommunal istedenfor å bruke pengene på å gi barna et godt tilbud. Kommunen hadde ikke trengt å bruke en krone på denne barnehagen, men nå blar de opp 70 millioner som kunne blitt brukt mer fornuftig, tordner bystyrerepresentant Mehmet Kaan Inan.

Han viser til at byrådet 30. september vedtok å kjøpe den nybygde Ulvenparken barnehage. Barnehagen, som ifølge vedtaket fra byrådet har et bruksareal på 866 kvadratmeter, samt bruksrett til et uteområde på 1.566 kvadratmeter, skal etter planen overtas av Oslo kommune før 1. november.

Kjøpet er foreløpig ikke godkjent av bystyret, men forslaget vil trolig få flertall, såfremt det får støtte av byrådets samarbeidsparti Rødt.

Les også

Derfor kan Oslo få historisk lite regjeringsmakt: – Blir ingen enkel oppgave

– Bruker pengene på alt annet enn barnas oppvekst

Hovedinnvendingen til Kaan Inan er at byrådet velger å bruke penger på barnehager, heller enn å la de driftes av private aktører. Her mener han pengene kunne blitt brukt bedre andre steder.

– Det er elever i Oslo som opplever at vinduer og vegger faller sammen i klasserommet. Høyre mener byrådet heller burde bruke pengene på å pusse opp skoler som for eksempel Haugerud, Ellingsrud, Sagene og Bolteløkka skoler. Du får pusset opp en del skoler for 70 millioner, sier han.

Såkalt profittfri velferd, der velferdstjenester driftes av det offentlige eller ideelle aktører, var en av hovedkampsakene til det rødgrønne byrådet under valget i 2019.

– Arbeiderpartiet og SV har et ideologisk behov for å fjerne de private barnehagene. Vi tror at det beste er et samspill mellom de private og de kommunale, men byrådet har allergi mot private aktører. Foreldreundersøkelser viser at foreldre med barn i privat barnehage er mer fornøyd med tilbudet enn i de kommunale. For oss er ikke det viktigste om det er kommunelogo ved inngangen eller ikke, men hva slags tilbud barna får. Jeg kunne ønske sosialistene også for engangs skyld begynte å snakke om kvalitet istedenfor eierskap, sier Kaan Inan.

Les også

Raymond vurderte exit. Nå frykter Oslo Ap «stygg, åpen konflikt» og kamp mellom vennenettverk

– Direkte feilinformasjon

Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen mener Kaan Inan bommer i sin kritikk av barnehagekjøpet. Hun peker blant annet på at byrådet her ikke har kjøpt en privat barnehage, men en barnehageseksjon fra en privat utbygger.

– Alternativet ville vært å la noen private kjøpe og drifte denne nye barnehagen. Det er dårlig politikk av flere grunner. For det første er det ofte mer lønnsomt å eie enn å leie. Høyre-byrådet unna kommunal eiendom for 11 milliarder kroner fra 1997 til 2015. Eiendommene er i dag verdt over 28 milliarder kroner, hvis vi legger Statistisk sentralbyrås prisindeks for brukte boliger til grunn. Så når kommunen nå bruker penger på å kjøpe denne eiendommen, er det med stor sannsynlighet en god økonomisk investering på sikt, sier hun.

Hun påpeker også at det ikke stemmer at det er gratis for kommunen å la private aktører ta seg av barnehagedrift, slik Kaan Inan sier.

– Det er heller ikke sånn at kommunen hadde sluppet unna utgiftene hvis en privat aktør hadde eid bygget, tvert imot. Når Kaan Inan sier at det ikke ville «kostet kommunen en krone» er det direkte feilinformasjon. Oslo kommune måtte uansett finansiert den nye barnehagen, og private barnehager har krav på både drifts- og kapitaltilskudd. Til sist gir kommunal drift en del andre fordeler. Med kommunal drift får vi mulighet til å ta sosiale hensyn og sørge for mangfold blant barna, i stedet for at vi overlater til hver enkelt private barnehage å bestemme hvem de vil ta inn, uten mulighet til noen krav og føringer.

Kommentarer til denne saken