Gå til sidens hovedinnhold

Byrådens garanti: – Det blir ikke noe kutt i Oslo på det neste styremøtet til Ruter

Men miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav sier det er grenser for hvor lenge Oslo kan holde kollektivtilbudet i gang for full med egne midler.

– Det blir ikke noe kutt i Oslo på det neste styremøtet til Ruter, men jeg frykter at Viken og andre fylker ikke har noe valg. Det er også grenser for hvor lenge Oslo kan holde det gående med egne midler. Staten kan og bør finansiere kostnadene som oppstår på grunn av korona, og nå haster det virkelig med å forlenge kompensasjonsordningen for kollektivtrafikken.

Det uttaler Sirin Stav til Avisa Oslo. Uttalelsen kommer etter at Stav onsdag informerte bystyret om at hun og byrådsleder Raymond Johansen skal møte samferdselsminister Jon-Ivar Nygård torsdag.

Møtet gjelder Ruter. Kollektivselskapet, som driver i Oslo og Viken, har økonomiske problemer grunnet passasjerbortfall i forbindelse med koronapandemien.

Krisemøte med samferdselsministeren i morgen

Samferdselsministeren har tidligere vist til at det er riktig å avslutte statens kompensasjon gitt i forbindelse med koronatiltak ved nyttår – ettersom tiltakene for lengst har opphørt. Byrådet og bystyret har på sin side bevilget midler som skal strekke til for å holde til tilbudet i gang for fullt i neste års første kvartal.

Stav og Johansen kommer til å argumentere for hjelp også fra staten under møtet med Nygård.

– I Stockholm har staten stilt opp med 2 milliarder kr for å redde kollektivtrafikken. Det gir ro og handlingsrom til en robust omstilling til en ny normal. I Norge kommer staten som regel for sent og med for lite. Det gjør at Ruter og andre kollektivselskap hele tiden må fokusere på hvordan de skal overleve de neste ukene, fremfor å kunne prioritere strategien for bærekraftig mobilitet etter pandemien, mener Sirin Stav (MDG).

Kommentarer til denne saken