– Det er et viktig møte, det er viktig for samferdselsministeren at vi nå får snakket litt om situasjonen for det viktigste kollektivselskapet i Norge, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Han er på vei inn til et møte, der deltakerne er ham selv, samferdselsbyråd Sirin Stav, fylkesråd for samferdsel i Viken Olav Skinnes, samt Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen møter samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) for å diskutere krisesituasjonen til Ruter.

– Vi deler helt sikkert de bekymringene vi har for nedgangen i antall kollektivreisende, og den betydningen det har for økonomien. Det viktigste nå er det å få oppdatert ham på det. Vi er nødt til å understreke alvoret. Det er pandemien som er skyld i endrede reisemåter, sier en travel Johansen på vei inn til møtet.

Torsdag uttalte SVs gruppeledere i Oslo og Vikens by- og fylkesstyrer, Balder Olafsen og Ola Wolff Elvevold, overfor VG at de vil kreve økte bompenger om ikke regjeringen utvider krisestøtten til Ruter til å gjelde neste år.

Advarer mot dramatiske konsekvenser

Samferdselsbyråd Sirin Stav sier også at det kan bli aktuelt, dersom regjeringen ikke forlenger støtten.

–Vi skal jo forhandle om Oslopakke 3 og bompenger til våren, det er selvfølgelig et tema i dialog med Viken. Vi har jo sagt hele veien at byrådet skal øke trafikantbetalingen nok til å nå klima- og trafikkreduseringsmålene, sa hun, mens hun løp inn i møtet.

– Situasjonen kollektivtransporten står i aktualiserer dette enda mer, la hun til.

Sirin Stav advarte samtidig mot «dramatiske konsekvenser for veldig mange mennesker» hvis Ruter må kutte i tilbudet.

– Og det vil særlig gå utover de som har minst å rutte med og de som er avhengig av et alternativ til bilen, sa Stav til Avisa Oslo.

Johansen på sin side var mer ordknapp på spørsmål om økte bompenger.

– Det er ikke et tema i dag.

– Men i fremtiden?

– Det vet jeg ikke. Vi må se på helheten i det uansett.

Fylkesråden: – Jeg har god magefølelse

I møtet deltar også fylkesråd for samferdsel Olav Skinnes. Han forteller at han har høye forhåpninger til møtet.

– Jeg har god magefølelse, sier Skinnes, og legger til:

– De har uttrykt forståelse for situasjonen og sagt at de følger den nøye. Vi ser at det er økte smittetall, som gjør at jeg tror de har enda mer forståelse for den situasjonen vi er i. Så jeg har gode forhåpninger om at vi har et klart og tydelig budskap som han vil forstå.

Frykter du at smittetallene vi nå ser vil forverre situasjonen for Ruter?

– Ja, det gjør jeg, for det gjør at folk kvier seg for å ta toget, sitte på trikken og kjøre bussen. det gjør at det tar lengre tid å få opp igjen normale passasjertall, slik vi er avhengig av. Det øker det umiddelbare behovet, både med en gang, og at det på sikt tar lengre tid å få kunnskap nok om den nye normalen.

På spørsmål om det kan bli aktuelt å øke bompengene for å kompensere Ruter, sier Skinnes at det er en mulighet.

– Vi skal inn i Oslopakke 3-forhandlinger nå, der ble det et tema som må tas opp. Vi vil utforske alle muligheter vi har, men nå er det først og fremst regjeringa og Stortinget vi går til og ber om en hjelpende hånd til den akutte krisesituasjonen vi er i nå.

Ruter-sjefen: – Jeg er veldig spent

Også Ruter-sjef Bernt Reitan-Jenssen opplyser at magefølelsen er god i forkant av møtet.

– Men jeg er veldig spent. Det er klart at det er en veldig alvorlig situasjon, samtidig er det vi har investert i kollektivtrafikken i denne regionen de siste ti årene så mye penger at vi må tenke klokt, og sørge for at vi kommer oss gjennom denne vanskelige situasjonen.

Han mener at det er umulig å si noe om fremtiden til kollektivtrafikken i hovedstadsområdet, og at det derfor er viktig å gi Ruter tid til å tilpasse seg dette.

– Folk sier at de ikke er tilbake til noen ny normal, dette er fortsatt i endring, og da må de gi oss tid til å se hvor det er vi skal, og hvordan vi skal løse den situasjonen på en god måte. For å få til det, trenger vi å finansiere tilbudet en stund til, så skal vi komme tilbake med nye og gode løsninger.

Kutter ikke i Oslo

Både ruter selv og politikere har gjentatte ganger ropt varsku om at kollektivtilbudet i og rundt Oslo kan bli kraftig kuttet om ikke Ruter kompenseres for bortfall av billettinntekter.

Under pandemien har Ruter tapt milliarder av kroner, som følge av at færre har reist kollektivt. Antall passasjerer har ikke tatt seg opp til normalen fra før pandemien, selv de siste månedene, der det ikke har vært noen tiltak.

I onsdagens bystyremøte garanterte samferdselsbyråd Sirin Stav at rutetilbudet i Oslo ikke ville bli kuttet under skjebnemøtet 17. desember. Hun uttrykte imidlertid bekymring for at Ruters tilbud i Viken kunne bli kuttet.

Vil jobbe opp mot partikolleger

Raymond Johansen har overfor AO sagt at han vil jobbe opp mot partikolleger for å sikre fortsatt krisestøtte fra regjeringen.

– Jeg er åpenbart bekymret for Ruter og konsekvensene av overgangen til en ny hverdag. Vi håper regjeringen finner mer penger, sa han, kort tid etter at den nye regjeringen la frem sitt forslag til endringer i statsbudsjettet.

Han bekreftet at byrådets aller viktigste sak overfor regjeringen var å skaffe kollektivselskapene forlenget kompensasjon for passasjersvikt etter pandemien.