- Dette ikke er en 8 til 16 jobb. Denne jobben krever 100 prosent fokus på Oslo-politikken. Det kan jeg gi. Det var grunnen til at jeg sa ja da jeg ble foreslått på andreplass. Og jeg mener at partileder-jobben Arild har, og som jeg mener han er den beste til å gjøre, også krever fullt fokus. De to rollene bør ikke kombineres.

Det sier finansbyråd Einar Wilhelmsen til Avisa Oslo om hvorfor han takket ja da Sabina Syed foreslo ham som andrekandidat for Oslo MDG.

Benkeforslaget fra Syed gjør at Wilhelmsen utfordrer fungerende partileder Arild Hermstad, som er innstilt til andreplassen av nominasjonskomiteen. Finansbyråd Wilhelmsen er på sin side foreslått til femteplass, mens Sirin Stav topper innstillingen.

- Alltid bra at det er kamp om plassene

Arild Hermstad mener at det er naturlig og bra at det er kamp om topplasseringene.

- Det er alltid bra at det er kamp om plassene. Så er det opp til nominasjonsmøtet å bestemme, sier Hermstad.

– Jeg ønsker å være en av toppkandidatene fordi jeg mener det er det aller viktigste for MDG er å vinne valget i 2023, og da er det utrolig viktig å vinne valget i Oslo. Vi har fått til mye i Oslo, men det gjenstår veldig mye. Jeg ønsker å bruke min kompetanse til å videreføre det viktige prosjektet vi har begynt på, understreker MDGs fungerende partileder på landsbasis.

Det var MDGs bystyrerepresentant Sabina Syed som foreslo Wilhelmsen til andreplassen på lista.

– Einar har gjort en veldig solid jobb som finansbyråd og er en stor del av grunnen til at MDG har blitt et grønt styringsparti. Arild har vært en svært god fungerende leder for MDG, og jeg håper han får forlenget den tilliten på landsmøtet i november. Da mener jeg at det er best at Arild får lov til å fokusere på å være partileder, og jeg er derfor glad for å kunne fremme Einar som kandidat til andreplassen på lista, sier Syed.

Nominasjonsmøtet holdes onsdag neste uke.

– Kjempemotivert

Syed har også foreslått bystyresekretær Herman Søndenaa inn på niendeplass der nominasjonskomiteen har innstilt Gamle Oslo-politiker Tom Kristian Berger.

– Jeg er rett og slett kjempemotivert til å bidra til det grønne Oslo-prosjektet, og ønsker å jobbe videre med lagbygging og alliansebygging samtidig som vi fortsatt skal være det radikale, målretta og grønne styringspartiet i byen vår. Etter en stund i tenkeboksen og mange hyggelig oppfordringer om å stille har jeg bestemt meg for å takke ja til å bli benka inn og la nominasjonsmøtet få avgjøre, sier Søndenaa til Avisa Oslo.

– Så er jeg som tidligere fiskehandler og fiskeri- og havbruksstudent veldig gira av å gjøre en ekstra innsats for Oslofjorden fra bystyret, og få på plass flere flytende badstuer som kan fungere som flytende rev og mer naturrestaurering under vann, tilføyer han.

– Positivt med kamp

Også Tom Kristian Berger er motivert for niendeplassen, som potensielt kan gi en fast plass i bystyret.

– Jeg syns det er positivt at det er kamp om plassene i partiet. Det er fint at det er mange som vil. Så er det på mange måter et luksusproblem at så mange har lyst til å bidra inn i bystyret. Jeg og Herman har en god tone, så det er jeg glad for, sier Berger til Avisa Oslo.

– Hvorfor bør du få den plassen?

– Jeg vil trekke fram to grunner. Det første er at jeg har mye relevant erfaring. Jeg er bydelspolitiker i Gamle Oslo, vara til bystyret og har vært byrådssekretær. Jeg er utdannet landskapsarkitekt og har ti år i arbeidslivet bak meg som byutvikler. Det andre er at jeg har vært veldig aktiv i de siste valgkampene, og jeg mener valgkampene vinnes på bakken, i direkte samtaler med folk. Det vil jeg prioritere denne valgkampen også.