– Det er en uoversiktlig situasjon. Jeg vil be byrådet og sentrale myndigheter veldig raskt se nærmere situasjonen på Oslo vest og vurdere ytterligere tiltak.

Det sier Husebye til Avisa Oslo. Uttalelsen kommer etter at Vestre Akers bydelsoverlege Jorunn Thaulow sa de sliter med å holde kontroll på smittesituasjonen.

– Tiltakene er ikke tilstrekkelig sånn som det er nå, sa Thaulow til NRK.

Thaulow sier at folk har for mange nærkontakter nå til at bydelen klarer å følge opp alle tilfeller av mistenkt omikron.

– Hvis dette skal fortsette vil vi slite veldig med kapasiteten, sier Thaulow.

Omikron-utbrudd

Uttalelsene fra bydelsoverlegen kommer i etterkant av et omikron-utbrudd på en restaurant på Aker Brygge etterfulgt av et annet utbrudd på Steinerskolen på Hovseter. I tillegg undersøker smittesporere et mulig utbrudd på et julemarked denne helga, ifølge NRK.

BU-leder Husebye holdes løpende oppdatert om situasjonen. Husebye sier at han støtter opp om det harde arbeidet med smittesporing som felles smitteteam for bydelene Frogner, Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker gjør.

– Det jobbes veldig godt faglig med smittesporing på Oslo Vest. Jeg vil trekke fram det gode arbeidet bydelsoverlegen og hennes avdeling gjør, og håper at situasjonen ikke blir enda verre enn den er, sier Yngvar A. Husebye til Avisa Oslo.

Slik svarer Steen

Avisa har sendt forespørsler til regjeringen og byrådet i forbindelse med uttalelsene fra Husebye og Thaulow. Helsebyråd Robert Steen (Ap) svarer som følger i en e-post:

- Vi har tett dialog med administrasjonen i bydelene og er klar over at det er et press på både testing og smittesporing nå. Vi har også tett dialog med nasjonale helsemyndigheter. Det som gjelder i Oslo og kommunene rundt nå er en regional, nasjonal forskrift. Dersom det er aktuelt med ytterligere innstramminger forholder vi oss naturligvis til det, samtidig som at vi hele tiden selvstendig vurderer behovet for tiltak.

- Vi har dyktige smittesporere i bydelene, men ser selvsagt med bekymring på belastningen. Forrige uke ble nesten 38 000 mennesker testet av Oslo kommune, og det er en økning fra 25 500 tester uken før. Vi skal ha kapasitet til å teste 5% av befolkningen, og vi ligger over det nå, avslutter Robert Steen.