Avisa Oslo har den siste uken skrevet om flere smitteutbrudd i osloskolene.

Siden skolestart 16. august har 159 av 775 elever på Foss videregående skole fått påvist koronasmitte.

Alt i alt ble det registrert 2.293 nye tilfeller av covid-19 i Oslo i uke 34, opp 147,1 prosent fra 928 tilfeller i uke 33. Det viser en sammenstilling NTB har gjort av kommunens egne tall.

I en Facebook-post går assisterende bydelsoverlege i Nordre Aker og skuespiller, Anders Danielsen Lie, hardt ut mot regjeringen, Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet.

– Myndighetene lar nå en ukontrollert spredning av deltavirus ødelegge barns skolehverdag.

Lie skriver videre at myndighetene har løpt fra ansvaret sitt ved å holde samfunnet på grønt nivå:

– Samtidig som de overlater til lokale kommuneoverleger, bydelsoverleger og smitteteam å holde «kontroll» på pandemien i ca. halvannen måned til uten at vi har reelle virkemidler til å gjøre dette.

– Null kontroll

Lie mener deltavirus på grønt nivå er null kontroll.

– Alle som har jobbet med dette en stund nå, skjønner det. Derfor er denne dobbeltkommunikasjonen fra sentrale myndigheter veldig provoserende. Det er tusenvis av samvittighetsfulle smittesporere som jobber beinhardt hver eneste vakt, og likevel føler at arbeidet de gjør, er utilstrekkelig.

Lie skriver videre at situasjonen ikke kan løses ved å bemanne opp, eller ved å bli enda flinkere.

– Vi som er i dette systemet nå føler at vi har fått ansvaret for å bremse smitten mens nasjonale myndigheter skal holde samfunnet på grønt nivå for enhver pris – fordi det snart er valg? Ikke vet jeg.

– Har sluppet pandemien løs

Lie viser til at man i pandemien har gått i lockdown ved smittesituasjoner som den man har sett i Oslo den siste uken.

– Dette løses ikke ved lokalt gult nivå, eller at noen få går i smittekarantene i stedet for testopplegg, eller andre «Ekstra Joker Nord-regler» for testing i stedet for karantene.

– Vær heller ærlige over for folk: Nå har dere sluppet pandemien løs, det er kanskje helt greit – men ikke lat som det er noen der ute som har kontroll på den!, avslutter han.

Det har foreløpig ikke lyktes Avisa Oslo å få en kommentar fra Lie.

Til Dagbladet sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) at han ikke er enig i at myndighetene har «mistet kontrollen».

– Vi har hatt en svært gradvis gjenåpning av samfunnet, og har vært på trinn 3 av 4 i gjenåpningsplanen i halvannen måned. Vi har fremdeles en rekke nasjonale tiltak for å hindre smitte, og det er viktig at alle følger de rådene og reglene som gjelder, sier Høie til Dagbladet.