Den 22 år gamle mannen ble pågrepet av politiet natt til tirsdag, siktet for drapsforsøk etter skyteepisoden på Brynseng i 20.30-tiden mandag kveld.

Det er på ingen måte første gang at mannen er i politiets søkelys.

I mars i år møtte han i Oslo tingrett sammen med to andre menn, tiltalt for å ha gått til angrep på en restauranten Favoritt Pizza på Carl Berners plass tilbake i oktober 2019.

I tillegg var han tiltalt for besittelse av ammunisjon og heleri av to bilskilt.

Retten: Skadeverk på bestilling

I dommen fra Oslo tingrett, som ble avsagt i april, er det beskrevet hvordan mennene var ute og kjørte den aktuelle oktobernatten i 2019. Etter å ha parkert i nærheten av Carl Berners plass, oppsøkte 22-åringen restauranten og kastet en stein gjennom vinduet.

I retten forklarte han at han handlet impulsivt og at han egentlig ikke husket noe særlig fra kvelden.

Retten mener at skadeverket mot restauranten var bestilt av en annen mann og at 22-åringen utførte det på vegne av ham. De fester derfor ikke lit til mannens forklaring om at han handlet impulsivt.

Til diskusjonen som straffeutmåling viser retten til at mannen ble dømt til fengsel i ni måneder i november 2020 for flere lovbrudd.

Han ble løslatt etter endt soning i vinter.

Selv om retten kommer til at han ville fått skjerpet straff om skadeverket ble rullet inn i 2020-saken, konkluderer de med at det ikke er tilstrekkelig til å utmåle ny straff for ham. Han ble imidlertid dømt til inndragning av ti riflepatroner og 45 øvrige skudd.

En rekke dommer

I forbindelse med at mannen ble pågrepet og siktet for drapsforsøk på Brynseng, uttalte politiet at de mener at skyteepisoden skjedde som følge av en konflikt i et kriminelt miljø.

Som TV 2 og VG tidligere har omtalt, er 22-åringen straffedømt en rekke ganger – blant annet for grov vold, trusler og våpenlovbrudd.

Mannen ble selv knivstukket utenfor en bar i Oslo sentrum sommeren 2020.

I avhør har han erkjent at det var han som løsnet skudd på Brynseng mandag kveld, men han nekter straffskyld for siktelsen på drapsforsøk.

– Han ble avhørt i går. Her erkjente han de faktiske forhold, men nekter straffskyld for drapsforsøk, sa politiadvokat Renate Medby til Avisa Oslo onsdag morgen.

Mannen har likevel samtykket til politiets begjæring om varetekt i fire uker under full isolasjon. Fengslingen blir derfor avgjort som såkalt kontorforretning klokken 14 onsdag ettermiddag.