Gå til sidens hovedinnhold

Brutale detaljer om 15-årings knivstikking kom frem i retten

Tenåringen som er siktet for drapsforsøk på Lindeberg er varetektsfengslet i én uke. Han har erkjent at han påførte en 14-åring alvorlige skader, men nekter straffskyld.

Politiet krevde i utgangspunktet 15-åringen fengslet i to uker, men fikk kun medhold i én ukes varetekt hos Oslo tingrett.

– Begrunnelsen for varetektsfengslingen er bevisforspillelsesfare, sier politiadvokat Kari Kirkhorn.

I kjennelsen kommer det frem brutale detaljer fra det politiet mener er drapsforsøk.

«Når det gjelder skjellig grunn mistanke (...), så viser retten til at det dreier seg om et knivstikk i buken, og den foreløpige beskrivelsen av skadeomfanget, herunder hva politimannen som var med i ambulansen observerte. Den spesielle beskrivelsen av skaden får også betydning for rettens vurdering av om siktede hadde den nødvendige subjektive skyld.»

– Erkjent handlingen

På spørsmål om hvordan 15-åringen stiller seg til siktelsen, svarer Kirkhorn:

– Per nå har han ikke erkjent straffskyld, men han har erkjent handlingen og knytter seg til den i tid og sted.

Han er siktet for drapsforsøk på en 14-åring etter et slagsmål mandag formiddag. Fire unge personer skal ha barket sammen ved Lindeberg apotek. Fornærmede skal ha kommet seg på en buss, før han ble tatt hånd om av ambulansearbeidere ved Furuset-senteret i 11.30-tiden.

Retten mener det er holdepunkter for at 15-åringen skjønte at knivstikket han påførte den fornærmede 14-åringen kunne ha dødelig utgang.

«Retten viser også til siktedes forklaring om forhistorien og hendelsesforløpet ved hendelsen (...). .Sammenholdt med opplysningene i (...) mener retten at det på dette innledende tidspunkt i etterforskningen er mer sannsynlig at siktede i det minste innså muligheten for at han kunne drepe fornærmede da han stakk ham i magen med kniv, og at han likevel valgte å stikke ham med kniv i magen, enn at han ikke innså denne muligheten.

Den senere etterforskning vil avdekke om siktede hadde drapsforsett eller om det dreier seg om en grov kroppsskade», står det i kjennelsen.

Les også

15-åring siktet for drapsforsøk på 14-åring

Politiet frykter vitnepåvirkning

14-åringen ble påført alvorlige stikkskader, men er utenfor livsfare.

De to involverte skal ha hatt kjennskap til hverandre fra før, og det var flere vitner til hendelsen.

– Har siktede forklart noe om foranledningen til hendelsen?

– Han har forklart seg om det, men nå har vi bedt om varetektsfengsling med bakgrunn i bevisforspillelsesfare. Det betyr at jeg dessverre ikke kan kommentere det nærmere, svarer politiadvokat Kirkhorn.

Retten mener også at det er en reell mulighet for at den siktede 15-åringen forspiller bevis dersom han løslates. Det trekkes frem at vitner, herunder den fornærmede 14-åringen og personer rundt siktede kan påvirkes av siktede. I tillegg begrunnes varetektsfengslingen med at eventuelle medskyldiges forklaring kommer til å bli påvirket av 15-åringen.

«Retten viser til alvorligheten av siktelsen og til hva som er beskrevet i dok 07,01, side 2 annet avsnitt. Selv om siktede ikke erkjent av politiet fra før av, viser retten til alvorligheten i handlingen, og det som er beskrevet idok 07,01, side 2 annet avsnitt, og legger til grunn at siktede både vet hvem han skal kontakte,og at han mest sannsynlig kommer til å gjøre det.»

– God oversikt

Mandag uttalte politiet at de satt på opplysninger om at bakgrunnen for knivstikkingen, skal ha vært en konflikt som oppsto i helga. Det ønsker imidlertid ikke Kirkhorn å gå nærmere inn på.

– Vi tenker at hendelsen naturlig nok har et bakteppe av noe slag, men hva det helt konkret skyldes må etterforskningen vise, sier hun.

Foreløpig er 15-åringen den eneste som har status som siktet i saken.

– Vi jobber med å kartlegge de som har vært på stedet og som har tilknytning til hendelsen. Det er en etterforskning som pågår, men vi mener å ha relativt god oversikt over situasjonen, sier Kirkhorn.

– Har de involverte noen tilknytning til et spesielt miljø?

– Som sagt etterforsker vi bakgrunnen for det som skjedde, så det må vi komme tilbake til.

Les også

Jan Bøhler ble vitne til aksjonen på Furuset: – Politiet bør ha flere fysiske kontroller

Fraktet til ungdomsfengsel

I og med at personene er mindreårige, må de forklare seg i tilrettelagte avhør. Det er krevende, vedgår politiadvokaten. Det er også noe av bakgrunnen for at tirsdagens fengslingsmøte har pågått i flere timer. Mandagens avhør varte i cirka fem timer.

– Det er ekstra krevende at så unge personer er involvert. Det er en del formaliteter som må være på plass. Verge er til stede i fengslingsmøtet, der også barnevernstjenesten har en rolle, forklarer Kirkhorn.

Forsvarer for 15-åringen, Bjørn Rudjord, forteller at hans klient erkjenner at det var han som skadet den fornærmede 14-åringen. Foreløpig har den siktede tenåringen vært i ett avhør. Det er ennå usikkert om det blir flere avhør og når det eventuelt blir.

I fengslingsmøtet argumenterte forsvareren for at hans klient skulle løslates.

– Ingen 15-åringer ønsker å være i fengsel. Det samme gjelder her. Vi argumenterte med at hans unge alder taler for at han ikke skal fengsles. Vi argumenterte også med at han heller kunne være i husarrest i stedet for fengsel, forklarer Rudjord.

15-åringen valgte i samråd med sin forsvarer å ta betenkningstid på om avgjørelsen om fengsling skal ankes. Han er nå ført til Ungdomsenhet øst som er på Eidsvoll på Romerike.

Dette er et høysikkerhetsfengsel for mindreårige innsatte (15-18 år). Fengselet har fire plasser og tar imot både varetektsfanger og mindreårige domfelte.

Kommentarer til denne saken