Gå til sidens hovedinnhold

Brøt fast tradisjon: Derfor dukket ikke kongefamilien opp til den tradisjonelle julegudstjenesten

Artikkelen er over 1 år gammel

Årets faste juletradisjon for kongefamilien ble avlyst.

Hvert eneste år siden fredstid har kongefamilien hatt som tradisjon å delta i den årlige 1. juledagsgudstjenesten i Holmenkollen kapell i Oslo.

Kapellet ligger ved inngangen til Nordmarka i Oslo, ikke langt fra Kongsseteren, der kongeparet vanligvis tilbringer julen. I år har imidlertid kongefamilien tilbrakt julen på Skaugum, der de feiret både julaften og 1. juledag. Den faste juletradisjonen ved å gå til julegudstjenesten uteble også.

– Det er ikke i programmet i år. De har et privatprogram, uttalte en talsperson for Slottet til Avisa Oslo på julaften.

Les også

Slik skal kjendisene feire jul

Korona-stengt

På grunn av strenge smittevernregler i forbindelse med den pågående koronapandemien, holder nemlig ikke Holmenkollen kapell noen julegudstjeneste i år. Den tradisjonelle 1. juledagsgudstjenesten er det også blitt endringer på.

– Begge gudstjenestene på 1. juledag blir i år ute på kirkebakken, og vi ønsker velkommen til en stemningsfull og annerledes gudstjeneste både i Ris og Holmenkollen, skriver Holmenkollen kapell og Ris kirke på sine hjemmesider.

Avisa Oslo har ikke lykkes med å komme i kontakt med Holmenkollen kapell. Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, kan imidlertid fortelle at det er lite sannsynlig at kongefamilien hadde dratt på julegudstjeneste i år.

Saken fortsetter under bildet.

– Kongefamilien feirer julen i Asker hos kronprinsfamilien, og tidligere når de har vært der, har de fulgt kronprinsessens tradisjoner med julegudstjeneste på julaften, sier Vagle til Avisa Oslo.

Men heller ikke den gudstjenesten ble det noe av på grunn av kirkestreiken.

Første jul uten Ari Behn

Hvilke juleplaner som står på det private juleprogrammet til kongefamilien i år, er ikke kjent. Ifølge Caroline Vagle er julen uansett annerledes i år med tanke på korona, men også fordi det er den første julen uten Ari Behn.

Les også

Publiserer nye bilder: Kongen har fått stokk

1. juledag er det ett år siden Ari Behn valgte å ta sitt eget liv, noe som satte preg på hele kongefamilien. I I starten av januar var det bisettelse av Behn i Oslo domkirke. I sin nyttårstale sa kongen at dødsfallet preget hele familien sterkt.

– Jeg tenker at det viktigste for kongefamilien i jula er å være samlet, og det lar seg heldigvis gjøre i Asker, sier Vagle til Avisa Oslo.

Etter opplysninger fra Slottet har altså hele familien feiret julen sammen i kronprinsparets hjem på Skaugum. Det er ikke kjent om Märthas kjæreste, Durek Verrett, tok del i feiringen. I fjor var derimot kjæresten med da Märthas familie og kongeparet kom til tradisjonelle julegudstjenesten i Holmenkollen kapell.

Årets romjul vil kongeparet tilbringe på Kongsseteren, mens kronprinsfamilien drar opp til sin hytte i Uvdal.

Les også

Streikende prester samlet seg utenfor kirke på julaften

Kommentarer til denne saken