Ekebergsletta har vært arenaen for hundretusenvis av lovende fotballtalenter de siste tiårene. Helt siden 1972 har Norway Cup, ofte omtalt som «verdens største barneturnering», blitt arrangert.

Flere nåværende og tidligere landslagshelter deltok i turneringen i sine barneår. På den grønne gressmatten har de opplevd både suksess og skuffelse.

– De beste norske landslagsspillerne, nesten uten unntak, har alle vært innom Norway Cup, forteller Pål Trælvik, Norway Cups generalsekretær, til Avisa Oslo.

Han trekker blant annet frem Joshua King, som de siste årene har opplevd stor suksess internasjonalt og på det norske landslaget.

– Han er et veldig godt forbilde for mange. Så har vi også Caroline Graham Hansen, en fantastisk rollefigur og profil på det norske landslaget, selv om det ikke gikk helt veien nå i EM, forteller han.

Brasil-stjerner på Norway Cup

Men det er ikke bare norske profiler som har markert seg. Norway Cup har også fått besøk av utenlandske spillere – som i senere år har vokst frem til å bli store internasjonale stjerner på den aller største scenen.

São Paulo-klubben Pequeninos do Jockey har i flere tiår reist den lange veien til Norge for å delta. Klubben har blant annet fostret opp superstjernene Zé Roberto og Júlio Baptista. De var senere i klubber som Bayern München, Real Madrid og Arsenal. De fikk også henholdsvis 84 og 47 landskamper for Brasils stjernespekkede lag.

Zé Roberto spilte på Ekebergsletta i 1987 og 1990, mens Júlio Baptista deltok i 1993.

– Pequeninos har vært ryggraden i det fargerike fellesskapet som Norway Cup er. De har vært med i 40 år, og det har vært kjente landslagsspillere og store internasjonale spillere innom, forteller Frode Kyvåg, som var Norway Cup-general i 39 år.

Lurer du på hvilke stjerner som har spilt under Norway Cup? Avisa Oslo har samlet noen av de største navnene i listen under.

Zé Roberto

Meritter: Vi begynner altså med nevnte Zé Roberto. Klubber som Real Madrid, Bayern München, Bayer Leverkusen og Hamburg har hatt ham på lønningslisten gjennom seniorkarrieren. Han er samtidig nummer 20 på listen over spillerne med flest landskamper i den gule Brasil-trøyen gjennom tidene.

Norway Cup-deltakelse: Zé Roberto deltok i Norway Cup for Pequeninos do Jockey i både 1987 og 1990. Han gikk helt til topps i turneringen begge årene.

Júlio Baptista

Meritter: Júlio Baptista har også hatt en seniorkarriere helt utenom det vanlige. Etter å ha gått fra Pequeninos do Jockey til São Paulo, fikk han sitt gjennombrudd internasjonalt. Sevilla ønsket hans tjenester – og senere gikk turen til storklubbene Real Madrid, Arsenal, Roma og Malaga. Baptista fikk også imponerende 47 landskamper for Brasil.

Norway Cup-deltakelse: Júlio Baptista deltok blant annet i 1993, der han og Pequeninos do Jockey kunne løfte Norway Cup-trofeet på Bislett.

André Luiz

Meritter: André Luiz er noe mindre kjent enn sine landsmenn Zé Roberto og Júlio Baptista, men den tidligere Pequeninos do Jockey-spilleren fikk også en god internasjonal karriere. Han var blant annet innom Marseille og Paris Saint-Germain på seniornivå. Det ble også 19 landskamper for Brasil gjennom karrieren.

Norway Cup-deltakelse: André Luiz deltok i Norway Cup i 1987 for Pequeninos do Jockey.

Ole Gunnar Solskjær

Meritter: Historien til Ole Gunnar Solskjær kjenner de fleste til. Nordmannen opplevde enorm suksess i Manchester United, en av verdens største klubber. Senere har han også vært trener for blant annet Molde, Cardiff og nevnte Manchester United. Totalt ble det 67 landskamper og 23 mål for Norge på den tidligere spydspissen.

Norway Cup-deltakelse: Solskjær deltok i Norway Cup for barndomsklubben Clausenengen i 1988. Der røk han og lagkameratene ut i sekstendelsfinalen. – Det var stort for oss fra Kristiansund å komme til Oslo og bo hjemmefra en uke. Norway Cup og de andre turneringene på sommeren var alltid høydepunktet på sesongen, har Solskjær tidligere uttalt til Dagbladet.

John Carew

Meritter: John Carew er et av de største fotballtalentene Norge har hatt. Etter suksess i Vålerenga og Rosenborg gikk turen til Valencia, som på den tiden ble regnet som en av verdens beste klubber. Senere spilte Carew for Roma, Besiktas, Lyon, Aston Villa, Stoke og West Ham. Han fikk 91 landskamper for Norge.

Norway Cup-deltakelse: Carew deltok blant annet i turneringen i 1993. Da avgjorde han finalen for sitt Lørenskog i klasse C (gutter 12–14 år).


Ada Hegerberg

Meritter: Ada Hegerberg er blitt kårets til verdens beste kvinnelige fotballspiller. Også hun tilbrakte flere somre i barndommen på Norway Cup. Siden 2014 har hun spilt på verdens beste klubblag, Lyon, og løftet de største trofeene man kan på klubbnivå. Det innebærer blant annet seks Champions League-titler.

Norway Cup-deltakelse: Hegerberg har deltatt flere ganger, blant annet i 2009. – Jeg har spilt her et par ganger, og jeg har kommet til semifinalen. Det må nok være det beste minnet herfra, har hun uttalt til VG.


Guro Reiten

Meritter: Chelsea-proffen har også opplevd stor suksess på Ekebergsletta. Guro Reiten startet karrieren i Sunndal, før hun gikk gradene i Kattem, Trondheims-Ørn og LSK Kvinner. De siste årene har hun vært en av Norges største profiler. Hun har per dags dato 67 landskamper.

Norway Cup-deltakelse: Det var med sitt kjære Sunndal at Guro Reiten opplevde suksess i Norway Cup. Hun har vunnet turneringen to ganger, deriblant som 15-åring i 2009.

Joshua King

Meritter: Joshua King ble hentet til selveste Manchester United fra Vålerenga i 2008. Senere har han spilt for internasjonale klubber, som Borussia Mönchengladbach, Blackburn, Bournemouth, Everton og Watford. Nylig ble han klar for den tyrkiske storklubben Fenerbahçe. Han har 62 landskamper for Norge.

Norway Cup-deltakelse: King har deltatt flere ganger, deriblant i 2005 da han og Romsås kom til kvartfinalen.

Steffen Iversen

Meritter: Steffen Iversen fikk også en stor internasjonal karriere. I 1996 dro han fra Rosenborg til Tottenham. Senere var han innom Wolverhampton, Vålerenga og Crystal Palace – tillegg til en RBK-retur.

Norway Cup-deltakelse: Iversen spilte i Norway Cup for barndomsklubben. – Jeg spilte med Astor i 1988. Det var gøy, men det var ikke like artig at jeg ikke scoret, har han uttalt til Dagbladet.

Ståle Solbakken

Meritter: I dag er Ståle Solbakken mest kjent for sin trenerkarriere, der han per dags dato er sjef for det norske landslaget. Han har i tillegg vært innom Köln og Wolverhampton og opplevd stor suksess i FC København. Da han var aktiv spiller, spilte han også for den danske klubben – i tillegg til HamKam, Lillestrøm, Wimbledon og Aalborg. Han fikk 58 landskamper.

Norway Cup-deltakelse: Dagens landslagssjef deltok flere ganger, deriblant i 1983. – Jeg var vel med en fire-fem ganger, men jeg tror aldri vi kom til kvartfinalen, har Solbakken sagt til Dagbladet.

Hege Riise

Meritter: Hege Riise regnes som en av de beste og viktigste spillerne det norske kvinnelandslaget har hatt. Hun spilte vanvittige 188 kamper med flagget på brystet. Det store høydepunktet var OL-gullet i 2000. Hun og landslagskollegaene vant også VM i 1995. Nå er hun aktiv som trener.

Norway Cup-deltakelse: Riise spilte i Norway Cup flere ganger på 1980-tallet. – Det jeg husker best, er alle gangene jeg var her som jentespiller med Høland. Kampene var viktig, men mest morsomt var det å få lov til å overnatte på campingen, sa Riise til Dagbladet i 2016.

Caroline Graham Hansen

Meritter: Caroline Graham Hansen startet karrieren i Lyn, før hun gikk videre til Stabæk. Deretter tok hun det store steget internasjonalt og har siden herjet for storklubber som Wolfsburg og Barcelona. Hun regnes som en av Norges beste spillere gjennom tidene. Per dags dato har hun spilt i underkant av 100 landskamper.

Norway Cup-deltakelse: Hun vakte oppsikt da hun herjet i Norway Cup-finalen i 2010. Hun vant også 14-årsklassen med Lyn i 2009.

Kjetil Rekdal

Meritter: «Alle» kjenner til Kjetil Rekdals straffe mot Brasil i 1998-VM, som tok Norge videre fra gruppespillet. Men Rekdal gjorde seg også bemerket for en god internasjonal karriere. Han var innom klubber som Lierse, Rennes og Hertha Berlin. Etter karrieren har han vært trener i Vålerenga, Lierse, Kaiserslautern, Aalesund, Start, HamKam og Rosenborg.

Norway Cup-deltakelse: Rekdal har deltatt i Norway Cup for klubbene Fiksdal/Rekdal og Molde. Sistnevnte deltakelse var i 1987.

Jan-Åge Fjørtoft

Meritter: Jan-Åge Fjørtoft spilte internasjonalt for Rapid Wien, Swindon, Middlesbrough, Barnsley og Eintracht Frankfurt. Han var også en viktig brikke på det norske landslaget med sine 71 kamper. Etter karrieren er han blitt et kjent TV-fjes på Viasats fotballsendinger.

Norway Cup-deltakelse: Fjørtoft har selv deltatt på Norway Cup, blant annet i 1983 for Hødd. – Jeg var her som spiller da jeg var 16 år, og jeg husker at jeg gledet meg spesielt til å spille mot utenlandske lag, fortalte han til Dagbladet i 2014.

Solveig Guldbrandsen

Meritter: Solveig Gulbrandsen startet og sluttet karrieren i Kolbotn. Hun var også innom amerikanske Gold Pride, Stabæk og Vålerenga. På veien fikk hun hele 183 landskamper for Norge. Hun står igjen som en av de største norske spillerne gjennom tidene.

Norway Cup-deltakelse: I Norway Cup-sammenheng deltok hun flere ganger. Til slutt gikk hun til topps i 1996 med sitt kjære Kolbotn. – Jeg var med helt fra jeg var lillejente, og det jeg husker best er at vi slet noe sinnssykt med å vinne cupen. Vi spilte fire semifinaler og tre finaler før vi vant, har hun uttalt til Dagbladet.