Gå til sidens hovedinnhold

Brannvesenet: – Vi er ikke fornøyd, og vil se nærmere på utfallet av denne brannen

Oslo brann- og redningsetat (OBRE) klarte ikke å redde de fire boligene som brant på Lambertseter torsdag kveld. Nå vil de se nærmere på hvordan brannen kunne blitt stoppet.

Torsdag kveld kom mannskapene fra Oslo brann- og redningsetat frem til en bolig i et rekkehus med fire enheter i full fyr.

Boenheten der brannen startet lå mellom to andre enheter, og brannvesenet startet straks slukningsarbeidet og arbeidet med å hindre spredning.

Store utfordringer

Utfordrende forhold som kulde og en uoversiktlig konstruksjon gjorde imidlertid arbeidet svært vanskelig, og brannvesenet fikk ikke kontroll på brannen før etter mange timer.

Først klokken etter klokken 02.00 var brannen slukket, sju og en halv time etter at brannvesenet fikk meldingen. Da var to leiligheter helt utbrent, og de to andre hadde store skader.

– Hele bygningen er totalskadet, sier vakthavende stabssjef i OBRE, Lars Magne Hovtun, fredag.

Han forteller at de to leilighetene som ikke er utbrent har store sot-, røyk- og vannskader. Hele bygningen som ble oppført på midten av 1950-tallet er ubeboelig.

– Dette var en gjenstridig brann, sier han fredag formiddag, samtidig som etterslukkingsarbeidet pågår på stedet.

– Våre mannskaper jobbet knallhardt med store ressurser for å få begrenset brannen til kun en av boenhetene, men det gikk ikke, leger han til.

Hovtun forteller at de berørte personene som ble evakuert torsdag kveld er tatt hånd om, og at bygningen skal sperres av. Det er politiet som etterforsker brannårsak.

Les mer

14 timer etter første melding brenner det fortsatt i rekkehuset på Lambertseter

Vaktkommandør ved Kastellet brannstasjon, Kjetil Kvalheim, som var på plass med påtroppende mannskaper fredag morgen, kunne fortelle at det fortsatt brant i taket på kjøkkenet i leiligheten der brannen skal ha startet.

– Det kan se ut som det har startet på et kjøkken, for det er der det er mest utbrent, sier han til Avisa Oslo.

Ikke fornøyd

Vakthavende stabssjef Hovtun forteller at mannskapene som jobbet på stedet gjennom kvelden og natten torsdag 4. februar la ned mye krefter i å få slukket brannen, og at de skulle ønske de hadde klart å redde leilighetene.

– Det er bittert å se at vi ikke klarte å berge mer. Her var det mange forhold som gjorde at det var vanskelig å slukke brannen, blant annet en uforutsigbar konstruksjon. Vi er ikke fornøyd, og vi vil se nærmere på utfallet av denne brannen, sier han.

– Hva er det dere ikke er fornøyd med?

– Målet vårt ved branner er at brannen aldri skal bli verre etter at vi kommer frem. Vi skal bryte brannutviklingen slik at skaden begrenses til slik det var da vi kommer frem. I dette tilfellet kom vi frem til en kraftig brann som hadde gått langt. Vi hadde et mål om å klare å redde noe, men denne var for gjenstridig, til tross for at det ble jobbet knallhardt.

Innsatsleder Bjørn-Fredrik Falkenberg fortalte ved 22-tiden torsdag kveld til Avisa Oslo at flere tilbygg var noe av årsaken til at de hadde utfordringer med å komme til i områder der det brant.

– Det er et bygg hvor det er bygd på en del, så vi har en del utfordringer. Det er en del rot på loftene, så vi kommer ikke helt til.

Les mer

Kriminalteknikere på plass i Marmorveien: – En til tider ekstremt vanskelig jobb

Kan være brannfelle

Norsk brannvernforening fører årlige oversikter over branner i Norge, og har hatt et spesielt fokus på risikoen for brann i rekkehus.

De har tatt til orde for at rekkehus må defineres som særskilte brannobjekt og følges spesielt godt opp.

Administrerende direktør i brannvernforeningen, Rolf Søtorp, forteller at de vil undersøke hva som har skjedd i tilfellet i Marmorveien, og anmoder generelt eiere av enheter i rekkehus å være oppmerksomme.

- Hvis vi ser litt bakover på brannene vi har hatt i eldre rekkehus har det vært utfordringer med brannskiller, spesielt på loft. Vi mener det er et systematisk og gjennomgående problem i eldre rekkehus og at dette krever ekstra oppmerksomhet fra kommunene.

Bildeserie

Brann i Marmorveien på Lambertseter

Søtorp forteller at det største problemet i rekkehus med to, fire eller flere enheter er at det kan være åpent loft uten brannskille mellom hver enhet.

- En oppfordring til de som bor i rekkehus er å ta en titt på loftet og se hvordan tilstanden er. Er det brannskille eller brannceller - se om de går helt opp til taket og om de er tette. Dersom branncelleinndelingen ikke er god nok, ta det opp med styret i borettslaget eller sameiet eller ta kontakt med noen som kan ta en faglig vurdering, sier han og oppfordrer huseiere til å unngå å lagre mye brennbart materiale på loftet.

- Men det viktigste av alt er å ha god brannvarsling og tydelige rømningsveier, legger han til.

Flere branner i kulda

Nordstrands Blad skriver at brannen i Marmorveien er den femte i området den siste uken.

Hovtun bekrefter at de har rykket ut på flere branner den siste tiden, og sier det kan ha en sammenheng med det kalde været. Det har blant annet vært en rekke mindre pipebranner den siste tiden, noe han sier kan ses i sammenheng med at folk søker varme.

– Det er ingen tvil om at kaldt vær kan føre til flere branner, sier han.

– På stående fot er det vanskelig å se noen kobling mellom brannene vi har hatt, men generelt er det ofte sånn at kaldt vær fører til høyere risiko for brann. Det er gjerne høyere strømbelastning for eksempel på dårlige skjøteledninger, og det kan være folk som ikke har noe sted å bo som trekker inn i forlatte bygninger for å gjøre opp varme, legger han til.

Sjekk røykvarsleren!

Den neste uken vil gradestokken fortsette å ligge under null, og om nettene kan det bli ned mot 13 minusgrader. Hovtun har en klar oppfordring til de som skal holde hus og hjem varme i kulda.

– Det er mange måter å beskytte seg mot brann, enten det er sommer eller vinter, men skal du gjøre én ting er det å sørge for at du har røykvarslere som fungerer. Da berger du livet, og det er det viktigste, sier han.

– Pass på å ikke bruke skjøteledninger på ovner og lignende, og følg klassiske brannforebyggende tiltak som å ha komfyrvakt og å være våken når man lager mat, avslutter han.

Kommentarer til denne saken