68 prosent av disse brannene har vært i boligbygninger. Antall utrykninger kunne vært høyere, dersom oslofolk ikke hadde vært kjappe nok med å slokke brannen.

Én av seks av Oslos innbyggerne over 18 år har nemlig opplevd branntilløp som de har klart å slokke selv.

Det viser en fersk undersøkelse, som Opinion har gjort for Brann- og redningsetat.

– Det forteller oss at branner kan ramme hvem som helst. Ingen bør tenke at «det skjer ikke meg», sier brigadesjef Knut Halvorsen i Oslo brann- og redningsetat i en pressemelding.

Han mener det er bekymringsfullt at så mange har opplevd branntilløp som de har klart å slokke selv.

– Et branntilløp er en hendelse som har potensial til å utvikle seg til en større brann. Det er veldig bra at innbyggerne i Oslo er årvåkne og handlekraftige, og hindrer at branntilløp utvikler seg videre.

Husets mest brannfarlige rom

Mange av de som svarer at de har opplevd et branntilløp, har vært på kjøkkenet da brannen har oppstått. I de tilfellene har det blitt brukt vann, branntepper, grytelokk og annet folk har hatt for hånden til å slokke brannen.

Dette er ikke alltid tilstrekkelig. I fjor hadde Brann- og redningsetaten 366 utrykninger på «hendelser på komfyr», altså hver eneste dag. Det gjør kjøkkenet til husets mest brannfarlige rom.

– En typisk situasjon i hverdagen er at du setter komfyren på sterk varme for å starte matlagingen, og så blir du distrahert og glemmer at gryta står der. En annen er at du glemmer å skru av komfyren etter bruk. En brann i en gryte eller en stekepanne kan fort utvikle seg videre gjennom en fettfylt vifte, og komme ut av kontroll på overraskende kort tid, sier Halvorsen.

Håper flere vil montere komfyrvakt

Så langt i år har brannvesenet rykket ut til 50 tilfeller på grunn av komfyren. Disse tallene inkluderer både hendelse på platetopp og i ovn. Et av de vanligste tilfellene er en gjenglemt pizza til nattmat, etter en tur på byen.

En komfyrvakt vil ofte kunne avverge slike branner. Komfyrvakt er en sensor, som er montert over komfyren. Hvis platetoppen blir for varm, vil komfyrvakten kutte strømmen. Brann- og redningsetaten undersøkelse viser at kun én av tre i Oslo har montert komfyrvakt.

– Det aller viktigste du gjør på kjøkkenet er å være oppmerksom og til stede når du lager mat. Men vi håper flere vil montere en komfyrvakt. Statistikken viser at det å glemme mat på komfyren kan skje den beste, og da er det mye trygghet i å ha et lite apparat som sier fra og som kutter strømmen, sier brigadesjefen.