Nå advarer Oslo brann- og redningsetat mot uvanen.

– Vi har dessverre mange eksempler gjennom årene hvor vi har rykket ut til branner hvor branndører eller inngangsdører står åpne, sier Sigurd Folgerø Dalen, kommunikasjonssjef hos Oslo brann- og redningsetat, og legger til:

– Det blir en spredningsfare for hele blokka, og gjør at skadeomfanget og konsekvensene kan bli store.

Blokkerer dørene

Tirsdag rykket Oslo brann- og redningsetat ut til en automatisk brannalarm på St. Hanshaugen. Det viste seg å være en udramatisk hendelse, men brannvesenet reagerte likevel på at samtlige branndører fra trapperom og inn til korridorene i alle tre etasjer var blokkert med brostein.

– Dette var i utgangspunktet en helt ufarlig hendelse, og alt gikk bra. Men når dørene står åpne på denne måten kan konsekvensene bli store og alvorlige. Det er trist og unødvendig, sier Folgerø Dalen.

Han trekker frem brannen på Ammerudhellinga før jul i fjor som et eksempel: Over 100 beboere fra i alt tre oppganger i blokka ble evakuert etter kraftig røykutvikling som følge av en brann i en leilighet i første etasje. To åpne dører gjorde at røyken trakk ut i oppgangen og helt opp til 13. etasje. Det kunne blitt fatalt.

– Kunne like gjerne hatt en pappdør

Nå går Oslo brann- og redningsetat ut med en advarsel på Facebook, og minner folk om viktigheten ved å la branndørene gjøre jobben sin.

– Branndørene skal bidra til å redusere røykespredningen. Når de ikke er lukket, så har de ingen verdi. Da kunne man like gjerne hatt en pappdør der, sier Folgerø Dalen.

– Ved brann blir folk fanget i leilighetene sine fordi røyken sprer seg oppover, og vi må bruke tid på å evakuere folk i stedet for å slokke brannen. Eller enda verre: De prøver å rømme gjennom røyk, og det kan bli farlig.

Nå ber han oslofolk om hjelp til å bidra til å presse ned risikoen og bidra til å minimere konsekvensene om uhellet skulle være ute, og det oppstår brann:

– Til alle som har branndører og brannskiller i sine respektive boligbygg: Vær så snill, la de få gjøre den jobben de er satt til å gjøre. Det kan bety en enorm forskjell den dagen dere virkelig skulle trenge dem, avslutter Folgerø Dalen.

Les også

Hun ble drept på Hellerud. Ni måneder senere er familien klare for å fortelle om Marianne (25)