Siden 22. april har det vært hele seks branner i barnehager og skoler i byen.

Sist var i en barnehage i Gamle Oslo onsdag, der politiets hypotese er at brannen er påsatt.

Og det er ikke den eneste.

Den samme hypotesen følger politiet på tidligere branner i barnehagene på Vålerenga, Haugerud og Ullevål, skriver Oslo brann- og redningsetat i en pressemelding torsdag.

De viser samtidig til at brannen i gymsalen på Lambertseter VGS er bekreftet påtent, og at brannen som startet på et tak på Manglerud skole mandag kveld, følger samme teori.

FIKK DU MED DEG? Fem mistenkelige branner på to uker: Dette sier politiet

– Nå trenger vi at konsekvensene ved brannstiftelse blir et samtaleemne rundt middagsbordet, i klasserommet, på fritidsklubben og i vennegjengen. Antall hendelser hvor politiet jobber etter teorien om at brannene er påsatt, viser en negativ trend vi må snu, sier brannsjef Jon Myroldhaug.

Nå ber brannvesenet alle om å være ekstra på vakt i sitt nærmiljø.

– Løsningen på eventuelle problemer og utfordringer, eller jaget etter action og adrenalin, er aldri å tenne på, sier Myroldhaug.

- Hverdagen blir snudd på hodet

Han understreker at en ikke bare mister vegger og tak over hodet når et bygg brenner ned, men også «kjære eiendeler (...) og et trygt rom hvor minner skapes og relasjoner bygges».

– I flere av de nevnte tilfeller har barn og unge mistet sin arena for fellesskap og læring. Hverdagen blir snudd på hodet for mange mennesker og treffer bydelene hardt. Flere av brannen har i tillegg vært så kraftige at vi har fått mindre skader på egne mannskaper. Det treffer naturlig ekstra hardt for meg som brannsjef, forklarer Myroldhaug.

LES OGSÅ: 171 barn har mistet barnehagen sin på to uker – dette skjer med dem nå

(Saken fortsetter under videoen av brannen på Haugerud)

Brannsjefen ber folk om å være på vakt, sørge for tidligst mulig varsel med fungerende varslingssystemer, og å ikke med å ringe 110 ved mistanke om brann, eller 112 ved mistanke om en kriminell handling.

– En brann tar verdier, men den kan også i ytterste konsekvens ta liv.

To barnehager ved Ullevål sykehus er ute av drift som følge av brannen natt til tirsdag. Ullevål sykehus har satt krisestab.

Bildeserie

Slik ser det ut etter brannen i barnehagene