– Påsken ble muligens slutten for én av våre to Sorbus splendens som følge av hærverk, skriver Botanisk hage Oslo på sine Facebook-sider fredag ettermiddag.

Kom fra Kina

Da de ansatte kom tilbake på jobb etter påskeferien oppdaget de at det var utført omfattende hærverk på et av de to trærne de har av arten Sorbus splendens. Den øverste delen av treet er borte. Igjen står en tynn stamme, som med årene skulle vokst seg stor og sterk.

På Facebook skriver museet at de to trærne kom til Botanisk hage etter at en av de ansatte tok med seg frø hjem fra en ekspedisjon i Kina i 2009.

Det skal ha tatt ni år å dyrke opp treet før det ble plantet ut i hagen. Trær som dyrkes i museets veksthus bruker gjerne fem til ti år før de blir plantet ut i hagen.

– Dawyck Botanic Garden i Skottland har også et eksemplar av dette treet. Der fant forskere ut i 2018 at treet er en ny art for vitenskapen. Det har derfor ikke noe norsk navn. I naturen vokser det bare i Yunnanprovinsen i Kina. Botanisk hage i Oslo var dermed ekstra stolte over at vi kunne vise frem denne arten til vårt publikum, skriver museet.

Sorbus splendens er ifølge Naturhistorisk museum et tre som tilhører asalslekten, og er blant annet i slekt med rogn.

Sjeldne arter

Samlingene i Botanisk hage omfatter ifølge deres egne nettsider over 5.500 planteslag fra hele verden, og brukes i undervisning, formidling og forskning. Plantene dyrkes frem i veksthus, og i hagen blir arter som er truet eller sårbare i norsk natur tatt vare på.

Seksjonssjef for Botanisk hage, Tor Carlsen, sier at for dem er det viktig å fortelle folk om sårbarheten til flere av artene som finnes i Botanisk hage.

– Plantene i Botanisk hage er sårbare og noen er svært sjeldne. Det som er viktig er å huske at Botanisk hage er en del av Naturhistorisk museum, og plantene er en del av en vitenskapelig samling. Det kan sammenlignes med bildene som henger i Nasjonalmuseet eller andre museet og flere planter kan ikke erstattes, sier han.

Håper på nye skudd

Nå håper han treet, som var omtrent en meter høyt før det ble knekt av, kan reddes.

– Vi vet ikke om det kan få nye skudd, men vi lar det stå og håper det kan komme seg, avslutter han.

Noen planter er i Botanisk hage som sikkerhet dersom de skulle forsvinne fra naturen og museet ber besøkende om å vise hensyn slik at plantene kan være til glede og inspirasjon for alle.