«Døm overgriperne» er slagordet på veggen til inngangspartiet på veggen til inngangspartiet til Borgarting lagmannsrett i Oslo sentrum.
I løpet av morgentimene har lagmannsretten blitt tagget ned med rød maling.
Ifølge avisa VårtOslo er det kvinneaktivister, som følge av dommen mot kulturprofilen Gaute Drevdal, som står bak.
– Vi aksjonerer mot lagmannsretten fordi dommen mot Gaute Drevdal ga oss en akutt følelse av maktesløshet og sinne. Retten legger helt tydelig overgriperens forklaring til grunn, og dommerne viser at de mangler kunnskap om overgrep, sier en av aktivistene til avisen.
Politiet: Grovt skadeverk
Politiet er varslet om saken.
– Lagmannsretten er i kontakt med politiet, og forholdet vil bli politianmeldt. Vi vil bistå politiet i etterforskningen og oversende det vi måtte ha av opplysninger. Gårdeier er informert og vil fjerne maling mv. så snart politiet er ferdig med sine undersøkelser. Utover dette har lagmannsretten ingen kommentarer, svarer seniorrådgiver Annicken Sørum Michaelsen i Borgarting lagmannsrett til Avisa Oslo fredag morgen.
– Vi har en patrulje på stedet etter at det har blitt utført grovt skadeverk på bygningen i løpet av natta. Det er kastet maling og tagget på flere steder rundt bygningen. Vi foretar nå åstedsundersøkelse og oppretter sak på forholdet, melder operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt fredag morgen.
Det jobbes med taktisk og teknisk etterforskning på stedet og krimvakta vil overta saken utover dagen, opplyser politiets oppdragsleder på operasjonssentralen.
Senere på fredagen er det klart at saken er overført til enhet sentrum og at saken er opprettet som grovt skadeverk.
Ifølge Avisa Oslos reporter på stedet har de som står bak hærverket brukt sjablonger.
Steinhellene og begge bygningene til Borgarting lagmannsrett er utsatt for taggingen.

Her fikk biler og bygninger gjennomgå i helgen: – Skikkelig irriterende!
Mener domstolen begår overgrep
Kulturprofilen Gaute Drevdal ble i forrige uke frikjent av Borgarting lagmannsrett for åtte av ni voldtekter han var tiltalt for. Han ble dømt til ett års fengsel for ett tilfelle av voldtekt.
Sommeren 2020 ble Drevdal dømt i Oslo tingrett til 13 år og seks måneders fengsel for ni voldtekter av åtte kvinner og seksuell omgang med en 15 år gammel jente mellom 2005 og 2014.
Fredag klokken 16 holdes det en markering foran Stortinget mot frifinnelsen av Drevdal.
Til VårtOslo sier en av aktivistene at de reagerer på dommen.
– Urettferdigheten i rettssystemet blir bare fornyet og forsterket, og domstolen begår selv overgrep. Vi trenger en samtykkelov og vi trenger å restarte lovverket. I dag har vi en rettspraksis som henviser til tidligere dommer, som selv er urettferdige. Jeg forakter dette rettssystemet som viser så stor forakt for oss kvinner, sier en av aktivistene.
– Må nesten regne med det
Ane Stø, leder i Kvinnegruppen Ottar, sier det ikke var de som sto bak - og at de heller ikke vet hvem det er.
– Vi har fullt opp med å planlegge markeringen i dag, så det var ikke oss. Men det er i alle fall noen med engasjement for saken, sier Stø til Avisa Oslo.
Stø sier hun forstår godt at folk har lyst til å vise sinne og frustrasjon over rettssystemet.
– Det er en frustrasjon vi deler med tanke på markeringen i dag. Jeg håper jo de som står bak også kommer på markeringen. Det som er fint med markeringer er at alle kan delta og vise hva de mener om det.
– Betyr det at du støtter hærverket?
– Det er ikke veldig alvorlig og en måte å komme ut med et budskap på. Det kan vaskes bort.
Hun legger til:
– Hadde de tydd til vold, så hadde jeg ikke støttet aksjonen. Men litt hærverk mot en bygning i en situasjon som denne må man nesten regne med.
Tar avstand
Rannveig Kvifte Andresen, daglig leder i Dixi ressurssenter mot voldtekt, forteller til Avisa Oslo at demonstrasjonen foran Stortinget primært er mot systemet og lovverket. På fredag skal hun holde appell. Andersen tar derimot avstand fra demonstrasjonen som tok sted natt til fredag.
– Det er viktig å bruke de legitime mulighetene man har, som for eksempel ytringsfrihet og å demonstrere med ord og fakkeltog. Å tagge ned bygninger og annen eiendom tar jeg avstand fra, sier hun.
Må likevel betale erstatning
Lagmannsretten dømte likevel Drevdal til å betale sivile krav på 150.000 kroner til tre av de fornærmede kvinnene og 120.000 kroner til to av de fornærmede kvinnene, mens han frikjennes for erstatningskravene for de fire resterende kvinnene.
I erstatningssaker er beviskravene og skyldkravet noe annerledes enn for straffesaker.

Vær obs – regnværet legger seg som is på bakken

Prøvde å stjele vaksiner - nå er en vaksinemotstander anmeldt for vold mot politiet
