Samtidig som bensinprisene er på rekordhøye nivåer, jobbes det nå med å øke bompengene for bilistene i Oslo og Viken.

I forbindelse med de pågående forhandlingene om Oslopakke 3, mellom Oslo kommune og Viken fylkeskommune, sier nå kilder til NRK at bompengene sannsynligvis vil økes med mellom 30 og 40 prosent.

Det legges opp til at den første økningen skal komme allerede 1. september i år, og neste 1. januar 2024.

Det er ikke kjent om fossil- og elbiler vil få den samme økningen, og om økningen vil fordeles ulikt i og utenfor rushtiden slik bompengene er fordelt i dag.

– Må ikke blir for tyngende

Som Nettavisen har omtalt tidligere, har bompengeinntektene stupt i hovedstadsområdet de siste årene, på grunn av utskiftingen til elbiler som betaler mye mindre i bompenger. Dermed står flere av de store samferdselsprosjektene i fare dersom inntektene ikke økes.

En av dem som er med på forhandlingene, er leder Anette Solli i Viken Høyre, men hun vil ikke si noe om hvor mye bompengene skal økes.

– Jeg kan ikke kommentere noen tall nå, og hvor mye det skal opp, fordi det er forhandlinger i dag og sannsynligvis neste mandag også, sier Solli til Nettavisen.

Hun er likevel tydelig på elbilene nå må ta en større del av bompengeregninga.

– Vi må passe på at denne prisøkningen ikke blir for tyngende for de som er nødt til å kjøre diesel- og bensinbil. Dermed må elbilene betale mer. 90 prosent av nybilsalget er nå elbiler, så vi kommer ikke utenom det, sier Solli, som også i januar gikk ut og advarte mot å legge en for stor belastning på bensin- og dieselbilene.

Frp: – Vil tømme lommeboka

Fremskrittspartiet har imidlertid lite til overs for en økning uansett.

– MDG og de røde i Oslo vi tømme lommeboka til vanlige folk, og gjøre hverdagen vanskeligst mulig for alle. Frp vil gjøre hverdagen billigere og premiere miljøvennlige tiltak, ikke bruke pisk, sier Frank Sve, fraksjonsleder for Frp i Stortingets transportkomité, til Nettavisen.

Sve karakteriserer økningen som umoralsk.

– Inntektene fra bompenger har gått kraftig nedover de siste årene, mye fordi folk har fulgt politikernes oppfordring og byttet ut bensin- og dieselbilen med elbil. Det blir på grensen til det umoralske å straffe folk for å følge myndighetenes oppfordring, sier han, og får støtte fra Oslo Frp:

– Dette handler ikke om å få ned utslipp, men om å tyne mest mulig ut av bilistene. Det er jo fordi mange har kjøpt nullutslippsbiler at inntektene fra bompengene går ned, sier Frps gruppeleder i Oslo bystyre, Camilla Wilhelmsen, til Nettavisen.

Kan bli en dobling

Stortinget har bestemt at bompengene for elbiler ikke kan være høyere enn 50 prosent av taktene til bensin- og dieselbiler. Likevel kan det bety nesten en dobling av bompengene for elbiler på noen tidspunkt. I dag betaler elbiler mellom 5 og 11 kroner, mens fossilbiler må ut med mellom 18 og 31 kroner i bomstasjonene.

Solli beskriver forhandlingene som nå pågår, som konstruktive:

– Det er alltid litt forskjellige mål med det, så da blir forhandlingene vanskelige. Men det er en god tone, så det er håp om at vi kommer fram til en løsning, sier Solli.

Hun forteller målet er å komme til en enighet i løpet av mars.

Mest til Fornebubanen

I forrige enighet om Oslopakke 3, der politikerne bestemmer hvilke samferdselsprosjekter som skal prioriteres de neste årene, ble det lagt inn en inntekt fra bompengene på 4,5 milliarder kroner. Men nå er bompengeinntektene redusert til 3 milliarder kroner, og dermed må inntektene økes eller prosjekter skrotes.

Prosjektet som får den største andelen av bompengene, er Fornebubanen. Byggingen av den nye T-banen fra Majorstua i Oslo til Fornebu i Bærum er i full gang, og milliardprosjektet har allerede gått på flere kostnadssprekker.

Nettavisen har bedt om en kommentar til saken fra byråd for miljø- og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG), men hun ønsker ikke å kommentere Oslopakke 3 nå av hensyn til de pågående forhandlingene.