Avisa Oslo omtalte nylig de dyreste boligsalgene i 2020 i hver bydel. Den erfarne eiendomsmegleren Tom E. Johnsen i Sem & Johnsen selger eiendommer i det øverste segmentet i Oslo og har fulgt toppeiendommene i mange år.

Johnsen hevder selv han solgte seks av de syv dyreste boligene i hovedstaden i fjor. Ringreven kjenner derfor toppmarkedet ut og inn og er blant annet involvert i salget av kjempevillaen til Mona Høiness på i Eckersbergs gate 47 på Frogner. Prisantydningen her er hele 125 millioner.

– De aller dyreste boligene i fjor var fantastisk å selge. Men for å kalle det en luksusbolig, må du nesten opp i 35–40 millioner, ellers løfter ikke kjøperne på øyebrynene, sier Johnsen til Avisa Oslo.

– Hva kan du si om områdene som er dyrest?

– De områdene som var dyre for ti år siden, er blitt enda dyrere nå. Det er ingen nye områder som er komme til. Vi snakker fortsatt om Bygdøy, Vinderen, Slemdal, Vettakollen og Frogner. Ullern var mer fancy før, men er blitt ødelagt av blokkbebyggelsen, svarer den erfarne eiendomsmegleren.

I kartet under kan du se hvor i Oslo de dyreste leilighetene selges – både totalpris og kvadratmeterpris:

Klassedelt

Med andre ord gjentar historien om klassedelte Oslo seg. Østover er det egentlig bare Solveien på vestvendte Nordstrand som kan matche vestkantnivåene. Men toppnivåene i Solveien ligger godt under toppnivåene vestover.

– Hvorfor kan ikke boligene på Oslo øst matche disse nivåene?

– Det er historisk betinget, og mange av de beste villaene østover ligger litt foran drabantbyene, som Lambertseter. Det ødelegger litt. På østsiden av byen har vi Mosseveien, hvor det er masse trafikk og et godt stykke inn til byen. Bor du på Ulvøya, må du over en bru for å komme ut på Mosseveien, svarer Johnsen.

– Solveien har utsikt, og de som bygde der, hadde midler. Villaene i Solveien ble bygd ut i perioden 1910–1925. De dyreste villaene i Oslo er det fordi de i gamle dager var de største og flotteste villaene som folk helst vil bo i, fortsetter han.

I tabellen nederst har vi satt opp den dyreste solgte boligen i fjor i Oslos 15 offisielle bydeler. Som det fremkommer av tabellen varierer prisene fra vanvittige 225 millioner kroner i Bydel Frogner til under 10 millioner i bydelen Grorud og Søndre Nordstrand. Vestkantbydelene inntar de fire første plassene.

Les også:

Strandlinje

Den virkelige X-faktoren i toppsegmentet, er strandlinje.

– Ja, kort og godt. For Oslos del er det Bygdøy, sier Johnsen. Og strandlinje har Oslos aller dyreste salgsobjekt i 2020, P.T. Mallings vei 26 på sydsiden av Bygdøy, som gikk for hele 225 millioner kroner.

– Når det gjelder Frogner, snakker vi om Gimle Terrasse, som har utsikt. Ellers har vi Kristinelundveien mot Frognerparken, på høyden bak der er det flott. Det samme er Madserud allé, kort og godt de gamle, flotte vestkantstrøkene.

– Vi har også nedsiden av Gimle terrasse, Nobels gate, området rundt Eckersbergs gate, Odins gate og Nordraaks gate og Tidemands gate oppover mot Vestkanttorget. Dette er villastrøk med en god del småhus, og er noe av det mest etterspurte, forteller Johnsen.

Helt rått

En av de aller råeste adressene på Frogner er Kruses gate 11, gården til tidligere Høyre-ordfører Fabian Stang. Kruses gate går inn fra Frognerveien oppover mot en høyde.

– Her er det både svømmebasseng og utsikt over hele byen. Det som kjennetegner toppgatene på Frogner, er at det er en del vakre hus med nydelige hager og nesten vare villaer. Du kan ikke en blokk som nabo, og det må være fredelig med lite trafikk.

– Og så ligger det en del ambassader i nabolaget?

– Ja, ambassadene ligger gjerne i disse strøkene. De ble opprinnelig bygd på flotte adresser. Sidegaten Kristinelundveien til Bygdøy allé er godt eksempel på det, sier Johnsen.

Dyr hageby

Men et område som er blitt mye dyrere de seneste årene, er Ullevål med klassiske Ullevål Hageby i spissen. Nettavisen skrev sommeren 2019 at det ble satt ny prisrekord i den engelskinspirerte hagebyen med 170.000 kroner kvadratmeteren. Et oppussingsobjekt gikk nesten 5 millioner kroner over takst for hele 22 millioner kroner.

– Ullevål og Ullevål Hageby er veldig etterspurte og er bynære områder. Nordberg er også blitt ettertraktet, men ikke like flott som Slemdal og Vinderen.

– Hva kjennetegner generelt de aller dyreste boligene?

– Hvis det er snakk om leiligheter, må de ha heis og garasje og helst en stor terrasse. Den bør være på minimum 150 kvadratmeter og helst med litt utsikt og utsyn.

– Hva med den bygningsmessige standarden?

– Det er fint å slippe oppussing, men det er ikke så viktig. Beliggenheten trumfer alt, svarer Johnsen.

Les også:

Arv viktigst

Det sies at renten er «atomknappen i boligmarkedet», men det gjelder ikke det øverste segmentet i boligmarkedet.

– Nei, arv er nok det viktigste her. Det lave rentenivået har kanskje stor betydning i bunn, mange har tjent penger på børsen og på andre vis. Men utgangspunktet er at folk som kjøper de dyreste boligene gjør det med egenkapital. Enten for penger de har arvet eller tjent selv, som advokater og finansfolk.

– Hva tror du om toppmarkedet i år?

– Det kommer bare til å fortsette i samme trenden. Folk er mye hjemme og tenker derfor på hjemmet sitt. Nordmenn har alltid vært opptatt av hjemmet og brukt mye penger på det. Nå er hjemmet enda mer i vinden, så det blir nok melodien fremover også.

– Det er flere velstående familier i Oslo, og foreldrene deler nå ut penger til sine barn, ettersom det ikke er noen arveavgift. Det første barna bruker penger på er boliger, og gjerne boliger i områdene de vokste opp i.

Johnsen sier de mest etterspurte områdene her er «Heming-land», områder som Slemdal og Vettakollen. Det skyldes flere skoler i nærområdet og Heming-banen, som gjør nærområdene spesielt etterspurt for barnefamilier.