Gå til sidens hovedinnhold

Boligmarkedet gikk i vårdvale

Etter en heseblesende vinter, er boligmarkedet i Oslo i ferd med å roe seg. Daniela (37) og Herman (32) har trukket leiligheten fra markedet, og tror de må ned i pris for å få solgt.

For abonnenter

– Det er litt ubehagelig, og jeg tar meg i å spørre hva som er feil.

Daniela Farias sitter i en pent oppusset stue sammen med forloveden Herman Strand Lilleng.

Etter tre og et halvt år i Uelands gate bestemte paret seg i fjor høst for å se seg om etter et nytt og større sted å bo. De var ikke alene om å være på boligjakt.

– Det var voldsomt med folk på visningene. Alt vi så på gikk 600.000-700.000 over takst, eller ble kuppet, sier Herman.

I februar la paret planene på is, men så skjedde det noe. Færre folk på visninger, og færre budkamper. Dermed slo paret til, og kjøpte en leilighet på Torshov.

Til gjengjeld skulle det vise seg vanskeligere å få solgt enn de hadde trodd. Hittil har de hatt tre visninger i Uelands gate, med seks interesserte, men ingen bud.

– Nå har vi bestemt oss for å trekke leiligheten fra markedet et par uker, før vi prøver på nytt, sier Daniela.

Tror på korreksjon

Boligmarkedet i Oslo har vært brennhett det siste året. De siste tolv månedene har prisene vokst 15,6 prosent. I mars falt imidlertid boligprisene i Oslo med 1,2 prosent. Spørsmålet er om trenden fortsetter i april. Fasiten får vi i morgen, når Eiendom Norge legger frem fersk prisstatistikk.

Les også

Twitter-meldinga fikk milliardær til å reagere. Fikset leilighet til hjemløs 18-åring

Flere tror imidlertid oslomarkedet er i ferd med å roe seg.

Adm. direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund tror det kan komme en korreksjon, etter en lang periode med rask og sterk vekst i osloprisene.

– Oslomarkedet er ikke like hett som det var tidligere i år. Det kan godt hende apriltallene viser pluss, men jeg tror vi kan få en mer moderat prisutvikling framover og kanskje en liten korreksjon før sommeren, sier han.

På lengre sikt tror han prisene i Oslo kommer til å være sterkere enn landet for øvrig, rett og slett fordi det er for få boliger i forhold til etterspørselen.

– Nær toppen

Boligforsker Mari O. Mamre ved NMBU tror vi er nær toppen.

– En så høy prisvekst som vi har nå lar seg ikke opprettholde over tid, sier hun.

Les også

Tror flere vil ut av sentrum

Historisk har prisene falt etter perioder med sterk vekst på kort tid. Mamre mener likevel pandemien har vist at vi ikke kan være sikre på at fremtiden ligner fortiden.

– Det som er helt sikkert er at boligprisveksten ikke kommer til å flate ut på et så høyt nivå. Tyngdekraften burde slå inn snart, eller det kommer innstramminger.

Roligere marked

Adm. direktør Grethe Meier i Privatmegleren forteller at april er veldig annerledes enn mars. Fra en svært hektisk måned med få boliger til salgs, mange på visning og mange i budrunde, er det nå langt flere boliger ute til salgs og roligere på visningene.

– Mars var overhektisk. Altfor mange på visning og altfor mange med i budrundene. I april har markedet landet litt og er mindre heseblesende, sier Meier.

Det som også har skjedd, er at forventningene til selgere og kjøpere er høyst ulike.

– Meglerne mine forteller at de bruker mye tid på å avklare forventninger hos kundene sine, sier Meier.

Denne våren selger Privatmegleren 1 900 boliger i april. Det til tross for påsken som beslagla mange salgsdager. I fjor var det samme tallet 1 087 boliger og i 2019 var 1 387. Det sier litt om hvor stort volumet er.

– Det er vanskelig å få tak i takstmenn om dagen, og det forteller meg at det kommer mange boliger for salg framover. Det er helt spesielt med så høy aktivitet, sier Meier.

Mange vil bo i byen

Med en litt mer normal salgsprosess tror Meier også at prisene vil normalisere seg.

– Jeg tror vi får en svak positiv utvikling. Maks en halv prosent opp nominelt. Det samme tror jeg vi får i mai og juni, sier Meier.

På litt lengre sikt mener hun boligmarkedet er på vei inn for en kontrollert landing, og at prisstigningen vil bli mer normal. Oslo vil nok like fullt ha høyere prisvekst enn resten av landet.

– Jeg er redd vi får rundt sju prosent i Oslo også neste år. Det er så mange som vil bo i byen, og som får hjelp til å kjøpe. Tilbudet er dessverre fortsatt altfor lavt i Oslo, sier Meier.

Paret i Uelands gate tror det vil ordne seg for dem på sikt:

– Vi tenker at vi kanskje må gå litt ned i pris. Det er selvfølgelig kjedelig, men vi har heldigvis planlagt godt slik at vi klarer oss. Vi kommer til å få solgt, slår Daniela fast.

Les også

Bygde hytte under bakken: – I Norge er det helt unikt

Les også

I denne villaen skulle siktede bygge bowlingbane og spaanlegg til drapsofferet

Les også

Adalone (45) har funnet drømmeleiligheten. Bli med inn i Oslos Venezia

Kommentarer til denne saken