Debatten rundt Obos har rast de siste månedene. I kveld møter Obos-ledelsen medlemmene i et åpent medlemsmøte. Meningene om hva boligbyggelaget er, og skal være, er mange.

Nå retter adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening en advarende pekefinger mot alle som synes Obos er blitt for kommersielle.

– Skal Obos være en sterk aktør og bygge flere boliger, må de tjene penger. Vi trenger solide aktører som tåler en støyt når markedet blir vanskelig, sier han.

Kapitalkrevende å bygge

Obos er medlem i Boligprodusentenes forening gjennom datterselskapet Block Watne. Jæger avviser at han er programforpliktet til å ta Obos i forsvar.

– Jeg synes deler av kritikken mot Obos er berettiget, men deler av diskusjonen bekymrer meg. De som irriterer seg over Obos' overskudd skjønner ikke hva boligbygging er, sier Jæger, som selv bor i en Obos-leilighet på Furuset.

Jæger minner om at det er kapitalkrevende å bygge boliger, og at tomteprisene er høye. Han mener vi må unngå å havne i samme situasjon som i 2008, da finanskrisen førte til at mange utbyggere gikk på en smell. Det tok lang tid før nyboligmarkedet tok seg opp.

– Hvis det er noe medlemmene bør ta opp i kveld, så er det hvordan Obos kan bygge flere boliger. Målet må være å bremse prisgaloppen på brukte boliger, som vi har hatt den siste tiden.

Boligprisene i Oslo har steget 15,7 prosent de siste 12 månedene, ifølge tall fra Eiendom Norge.

Norsk eierskap

Obos er Norges største boligbyggelag, og eies av de rundt 500 000 medlemmene. Debatten rundt boligkjempen tok for alvor fyr da NRK avdekket at Obos hadde solgt leiligheter på Ulven til et kommersielt utleieselskap.

Jæger går langt i å forsvare det omstridte salget på Ulven. Han understreker at han ikke tar stilling til spørsmålet om habilitet, som også dukket opp i forbindelse med transaksjonen. Obos har satt i gang en ekstern granskning, som skal offentliggjøres på generalforsamlingen i juni.

– Det er en annen diskusjon. Obos, som andre, må være ryddige. Men Oslo trenger flere profesjonelle aktører på utleiemarkedet, sier han.

Jæger mener dessuten Obos har sørget for at flere aktører i entreprenørbransjen fortsatt er på norske hender.

– Obos har sikret norsk eierskap, blant annet gjennom AF Gruppen og Veidekke, sier han.