Fredag er det storslått åpning av Munch, men allerede mandag morgen var det førpremiere for 150 spesielt inviterte gjester. I splitter nye omgivelser fikk de oppleve kunstnerens mest kjente kunstverk på nært hold.

Munch-emoji

Skrik sto selvfølgelig på programmet, og i det nye museet har maleriet fått sitt eget rom.

Fjerdeklassingene satt musestille mens museumsformidleren fortalte om bakgrunnen for det verdenskjente motivet. Men da hun lurte på hva de tenkte om maleriet, var de ikke vanskelige å be.

– Jeg blir veldig redd, kommenterte en.

– Det er litt sånn bekymra, påpekte en annen.

– Det er faktisk en emoji, forklarte en tredje.

Fra Skrik-rommet gikk turen videre til temarommet Å dø. Der fikk de se bilder som «Dødskamp», «Syk pike» og «Arv». Deretter var det rulletrappen opp til utstillinger som er spesielt rettet mot barn. Museet har lagt stor vekt på å snakke med de yngste besøkende, og barna kan oppleve Munch gjennom musehull i møbler og trapper, et spesiallaget oppdagelsesbord og egne kunstverksteder.

Etter omvisningen var det fest på toppen av museet, med musikk, eplejuice og en dansende bukk med skyhøye hæler. Sistnevnte fremkalte høylytte hvin blant de unge gjestene.

Ensom kunstner

Laura, Jadira, William og Vishar går i 4B på Gamlebyen skole. De hadde observert flere spennende ting i løpet av besøket, og de hadde hørt om Edvard Munch før de kom til museet.

– Jeg visste at søsteren hans døde av en sykdom, sier Vishar.

– Han var en kunstner som malte mange malerier, og at «Skrik» var ett av de mest kjente, sier William.

– Jeg synes «Skrik» var et kult bilde, og jeg likte at det er folk som går bak, mener Vishar.

Favoritten hos de fire skoleelevene var opplevelsen inne i rommet som viser hvordan kunstneren bodde, og hvor mange får et inntrykk av dagliglivet.

- Det kuleste var huset til Munch. Å se inn i huset til Munch og musehullene der, sier Jadira.

For Laura var det annen ting ved Munch som hun fant ekstra moro.

– Jeg synes det er ganske kult at moren til Munch het Laura, for det heter jeg også.

– Synes dere bildene hans er skumle?

– Det er kult, men litt ekkelt også Den babyen som hadde utslett på kroppen, sier Jadira.

William hadde sin egen analyse av et av bildene som gjorde inntrykk.

– Jeg liker det bildet hvor mange mennesker går mot, og en som går andre veien. Kanskje han prøvde å tegne seg selv. Kanskje han følte seg litt alene, mente William.

– Barna først

Munch-direktør Stein Olav Henrichsen fulgte fornøyd med fra sidelinjen. Han synes det var helt riktig å åpne dørene for de yngste.

– Barna kommer alltid først. Vi vil legge til rette for at så mange barn som mulig kan få lov til å oppleve Munchs kunst.

Munchmuseet venter storinnrykk åpningshelgen, som er helt utsolgt.

– Har du premierenerver?

– Jeg har store forventninger, og er veldig spent. Vi vet jo for eksempel ikke hvor lenge folk vil oppholde seg i bygget. Vi har beregnet halvannen time i snitt, men det kan hende det er for lite tid. Vi håper folk vil komme tilbake flere ganger, sier han.