Fire menn i alderen 19 til 21 år er satt under tiltale av statsadvokaten for drapsforsøk etter en voldsepisode på Haugenstua 29. august i fjor.

I tiltalen er det gjengitt hvordan mennene, bevæpnet med minst to macheter, skal ha forsøkt å drepe en annen mann i Ole Brumms vei.

Blant annet skal de ha hugget ham med machete i hånden slik at flere sener ble delvis skåret over og han ble påført et brudd.

Da den fornærmede mannen forsøkte å løpe fra stedet, skal han ha blitt hugget bakfra i høyre flanke slik at han ble påført to ribbeinsbrudd og en «opptil 11 mm bred brem av fri luft i høyre brysthule».

«Mens han lå nede ble han slått flere ganger, slik at han blant annet fikk kutt i høyre lyskeregion, i bakhodet og en gjennomgående stikkskade i venstre legg. Skadene medførte omfattende blødninger som hadde blitt livstruende dersom han ikke raskt hadde fått livreddende behandling og blodtilførsel», heter det i tiltalen.

– Et tilfeldig offer

Politiet var tidlig ute og uttalte at machete-angrepet ikke fremsto som tilfeldig. Et familiemedlem av fornærmede har på sin side avvist at mannen har noen tilknytninger til kriminelle miljøer.

– Han er et tilfeldig offer, sa familiemedlemmet til Dagbladet to dager etter episoden.

Det står han fast ved den dag i dag, sier bistandsadvokat Jon Anders Hasle.

– Min klient er utsatt for en forferdelig opplevelse. Han har ingen relasjon til de som er tiltalt i saken. Han har gjennomgått et drøyt år med smerter, frustrasjon og vanskeligheter, i tillegg til at saken har vært en stor belastning, sier Hasle til Avisa Oslo.

– Dette er en hendelse og et angrep som vil prege ham resten av livet, fortsetter bistandsadvokaten.

– Har din klient noen tanker om hvorfor nettopp han ble angrepet?

– Vi har noen tanker rundt det, ja, men det kan vi ikke dele nå, svarer Hasle.

Nektet å stille i avhør

Statsadvokat Irlin Irgens har tatt ut tiltalen i saken og møter som aktor. Hun er imidlertid tilbakeholden med å gi noen kommentarer i forkant av rettssaken.

– Det må vi ta i retten. Kun én av de tiltalte har gitt en delvis forklaring. De øvrige tre har ikke ønsket å forklare seg til politiet, sier Irgens til Avisa Oslo.

– Er det avdekket noen relasjon mellom de tiltalte og fornærmede?

– Det kan jeg ikke kommentere nå, svarer statsadvokaten.

Det er satt av to uker til rettssaken mot de fire mennene, som er hjemmehørende i både Oslo og på Lørenskog.

– Var ikke til stede

Advokat Kim Gerdts er forsvarer for en av mennene, en 20-åring fra Lørenskog. Han forteller at hans klient nekter straffskyld.

– Han distanserer seg fra hele handlingen som tiltalen omhandler. Han var ikke til stede, mener han selv, sier Gerdts til Avisa Oslo.

– Hva tenker han om at politiet har tatt ut tiltale mot nettopp ham?

– Jeg kan ikke kommentere saken mer enn det, svarer Gerdts.

Morten Furuholmen er forsvarer for en av de andre tiltalte, en 21-åring fra Oslo. Heller ikke han erkjenner straffskyld.

– Han har gitt en kort forklaring til politiet hvor han sier at han enten var hjemme eller på jobb, og at han ikke har noe med saken å gjøre, sier Furuholmen til Avisa Oslo.

– Kjenner han til fornærmede?

– Nei, det tror jeg ikke, svarer Furuholmen, som ikke har noen ytterligere kommentar om hva hans klient mener om at han er tiltalt i saken.

– Det må vi bare ta til etterretning, men han er altså uenig i det, sier Furuholmen.

Det har foreløpig ikke lyktes for Avisa Oslo å få en kommentar fra de øvrige mennenes forsvarere, advokatene Farid Bouras og Håkon Marius Skaue Svendsen.