Det bekrefter en av arrangørene, Ann Helen Gjermundsen.

Hun er en mye omtalt koronaskeptiker, som blant annet var med i NRK-programmet Helene sjekker ut, der man følger Gjermundsen forut for en tidligere markering mot koronatiltakene foran Stortinget.

500 kjøretøy påmeldt

Aksjonen «Freendom convoy Norway 2022» har 26.000 medlemmer på Facebook, og har planlagt å arrangere en lastebildemonstrasjon mot koronarestriksjonene, inspirert av aksjonene i den canadiske hovedstaden Ottawa den siste uken. Flere storbyer i Europa har fulgt etter.

Gjermundsen forteller til AO om 500 kjøretøy som er påmeldt fra hele landet. Opprinnelig var oppmøte for demonstrasjonen foran Stortinget på lørdag, men politiet har besluttet at kolonnen ikke får kjøre inn i Oslo sentrum.

– Årsaken til dette er at det skal være andre markeringer foran Stortinget i samme tidsrom denne dagen. og at et større antall kjøretøy i Oslo sentrum i for stor grad kan gå ut over annen trafikk, herunder nødetatenes fremkommelighet, opplyser Stabssjef i Oslo politidistrikt Harald Nilssen til Adresseavisen.

Politiet sier at markeringen kan finne sted utenfor sentrum, på visse vilkår.

– Utenfor Oslo sentrum vil det være tillatt å markere seg ved bruk av kjøretøy så lenge man ikke bryter trafikkreglene eller på annen måte skaper store forstyrrelser av trafikken eller ro og orden, skriver stabssjef Nilssen til avisen.

– Det forstår vi og ønsker å vise at vi ønsker og ha en fredelig demonstrasjon. Vi flytter derfor oppmøte til NRK på Marienlyst, men programmet blir den samme, sier Gjermundsen.

Hun forteller at de forventer at minimum 1.500 til 2.000 mennesker møter opp for demonstrasjonen som skal foregå fra klokken 12 foran NRK-lokalene, og deretter klokken 17. foran Stortinget.

Ønsker dialog med NRK

– Vi vil forsøke å komme i kontakt med NRK for å komme i dialog. Vi har en viss misnøye med hvordan forskjellige kommersielle medier dekker frihetsmarktinger, med blant annet det som skjer i Canada, sier Gjermundsen.

– Hva er dere misfornøyde med?

– Min erfaring som arrangør av frihetsmarkering i over ett år, er at antall oppmøtte på våre arrangementer er underrapportert.

Øyvind Vasaasen, sikkerhetssjef i NRK sier til Nettavisen at de ikke ønsker å kommentere sikkerhetstiltak dersom det blir en demonstrasjon.

Leder i Presseforbundet, Elin Floberghagen, sier demonstrantene er velkomne til å si sin mening utenfor mediehus.

– Vi er en varm tilhenger av ytringsfriheten. Det må likevel understrekes at demonstrasjonen ikke må hindre produksjonen og driften av mediene, sa hun til Adresseavisen tidligere denne uken.

Demonstrer mot en eventuell ny nedstengning

Facebook-siden for denne aktuelle aksjonen ble opprettet for omtrent to uker siden, før koronarestriksjonene ble opphevet den 12. februar.

– Hva demonstrer dere mot nå?

– Historien har vist at siden mars 2020 har det gått i bølger. Den mest urovekkende overgangen var fra nasjonal gjenåpningsfesten i september med stor ståhei, til å gå i total motsatt retning med innstramninger og anbefalinger av munnbind. Vi synes ikke det er greit. Skal det først være offisielt vedtak, så skal det få bli. Vi har ikke tro på at gjenåpningen nå vil være permanent, sier Gjermundsen.

Hun legger til at det viktigste kravet er å demonstrere mot eventuell koronapass. Til Nettavisen sier Gjermundsen at de i tillegg ønsker at myndighetene stopper vaksineringen, spesielt av barn og unge.

Kjøretøyene skal møtes ved ulike møtepunkter, som Tusenfryd, Hellerudsletta, Ekeberg og Sandvika Storsenter. Ifølge Gjermundsen skal lastebilene kjøre puljevis inn til Marienlyst.

Arrangøren understreker at både vaksinerte og uvaksinerte er velkomne til demonstrasjonen.

– Vi forventer stort oppmøte og god stemning, og mange velvalgte ord blant våre appellanter.