Mandag 20. april 2020 rundt klokken 13.30 rykket store politistyrker ut til Ammerud etter melding om knivstikking.

Forbipasserende hadde observert en mann (30) med skader på utsiden av en boligblokk i Ammerudveien. Inne i blokka lå en 36 år gammel mann livstruende skadet. Han hadde blitt stukket med en kjøkkenkniv med et 22 centimeter langt knivblad.

Kniven hadde gått gjennom brystveggen, inn til lungen og skadet et ribben. Uten øyeblikkelig medisinsk behandling ville mannen ha dødd.

Fra forvaring til fengsel

I vinter ble 35-åringen, som bodde i leiligheten på Ammerud, dømt til åtte års forvaring i Oslo tingrett for to tilfeller av drapsforsøk.

Nå er han frikjent for det ene, etter at han anket dommen til Borgarting lagmannsrett. Domfellelsene for det andre drapsforsøk ble imidlertid stående, men lagmannsretten fant det ikke riktig å reagere med forvaringsdom.

Det resulterte i en straff på seks års fengsel, i tillegg til at 35-åringen må betale 225.000 kroner i oppreisning til hver av de fornærmede.

Mannen har selv forklart at han ble angrepet av fornærmede, etter at de sparket inn døra i leiligheten hans og angrep ham.

Anker til Høyesterett

35-åringens forsvarer, advokat Christian Flemmen Johansen, forteller at de hele tiden har vært av den oppfatning at tingrettens dom er feil. Sånn sett er han fornøyd med at klienten nå er frifunnet for i alle fall ett drapsforsøk.

– Jeg mener at han også skulle ha vært frifunnet for drapsforsøk på den andre personen, all den tid de fornærmede opptrådte i fellesskap og sparket inn døren til min klient midt på formiddagen, uten noe legitimt formål, sier Johansen til Avisa Oslo.

Han mener videre at erstatningsutmålingen på 225.000 kroner – 50.000 kroner mer enn da saken gikk i tingretten – til hver av de fornærmede, er for høy.

– Det vil bli anket til Høyesterett, sier Johansen.