I 2012 grunnla den kjente black metal-vokalisten Sigurd Wongraven selskapet Wongraven Wines, etter å ha utviklet og solgt vin i Norge siden 2010.

Og helt siden starten har selskapet vært en suksess, og gått årlig med overskudd. For fire år siden kunne Wongraven også skilte med millionoverskudd.

Selv om Wongraven er kjent verden over som musiker i bandet Satyricon, har han nå tjent stort på vinproduksjonen.

I fjor ble det kjent at Vingruppen har kjøpt 90 prosent av selskapet Wongraven Wines. I juli i år skrev DN at aksjene i selskapet var var verdsatt til 51,3 millioner kroner, og at selskapet dermed hadde en verdi til oppunder 57 millioner kroner.

57,9 millioner

På skattelistene, som ble tilgjengelig på morgenen 8. desember, er vinsalget tydelig. Wongraven er listet opp med en inntekt på 57,9 millioner kroner i 2019, og er dermed ført opp som den som tjente fjerde mest i bydel Nordstrand i 2019.

Foran han på listen er mangeårig Spectrum-sjef Rune Eng, med inntekt 95 millioner i 2019. På 2. plass er Elkjøp- og XXL-gründer Tore Tidemandsen med 58,4 millioner kroner, mens den som tjente 3. mest i bydelen er Per Kristoffer Lie med 58.3 millioner kroner.

I fjor sa Wongraven til E24 at han har jobbet lenge med å finne løsninger for selskapet internasjonalt, men det har tatt tid å få på plass et partnerskap.

– Målet er at Wongraven Wines sine viner skal være tilgjengelig der god vin selges internasjonalt, sa han den gangen til E24.

To vin spesielt populære

Det er særlig den italienske vinen Wongraven Alleanza Langhe Rosso og den tyske Wongraven Morgenstern Riesling som har høstet god kritikk fra flere vinanmeldere, og som ifølge DN har solgt så mye at de har fulldistribusjon til samtlige vinmonopol.

Wongraven er som nevnt først og fremst kjent som black metal-musiker, og er medlem av bandet Satyricon. De regnet som et av verdens mest kjente band i sin sjanger.

Bandet het først Eczema, men etter ett år byttet det navn til Satyricon - og det var også året Wongraven kom inn i bandet. Etter 29 år består bandet ennå, og består i dag av Wongraven og Kjetil Haraldstad.

Satyricon har sluppet ni studioalbum mellom årene 1994 og 2017. Bandet har vunnet alarmprisen to ganger, og en Spellemannsprisen én gang.