Etter å ha lest historien om Tom Reinhardt Sørnes, som bor i en blokk med veggdyr og fuktskader og deler kjøkken og bad med ni andre,krever han svar av bydelen på flere spørsmål.

Sørnes betaler 10.600 kroner i måneden i leie for hybelen, og forteller blant annet at han har hatt problemer med veggdyr siden august og at bittene gir ham store utslett. I tillegg sier han det ikke er lås på ytterdøren, det er stadige innbrudd i postkassene, varmen fungerte ikke sju dager i november og at rengjøringen er dårlig.

Spørsmålene Lindrupsen stiller bydelsdirektøren er:

1. Når bydelen/Nav bistår personer med å skaffe bolig, hvilket fokus er det på at disse skal ha eget bad?

2. Har dette fokuset endret seg etter de politiske signalene etter valget i 2019 og utbruddet av covid-19 pandemien?

3. Har bydelen noen oversikt over hvor mange som har fått bistand fra bydelen med å skaffe bolig, som i dag deler bad og/eller kjøkken med andre?

– Hårreisende

Sørnes flyttet inn på hybelen etter at han måtte søke økonomisk bistand av Nav i 2019. Han opplevde at han ble «tvangsplassert» i blokka.

Rødt-politiker Lindrupsen kaller boforholdene hårreisende, og mener myndighetene har et ansvar for å sikre at boligene de hjelper folk å skaffe holder en viss minstestandard.

– Bosituasjonen til Tom Reinhardt Sørnes er uverdig. Dette handler både om livskvalitet, selvrespekt og smitte av sykdom, sier han.

– Det er hårreisende at det tilbys leiligheter der ti personer må dele kjøkken og bad. Bydelsutvalget har flere ganger uttalt at det er et politisk mål at alle skal ha eget bad. Blant annet i flere vedtak om standarden i Refstadveien 100 og sist i bydelsutvalgets høringssvar til kommunens boligbehovsplan. Da er det merkelig at Nav Bjerke ikke følger opp dette når de hjelper folk å finne et sted å bo, sier han.

– Må være noe galt

Han mener situasjonen er spesielt kritisk som følge av koronapandemien.

– Smittevernmyndighetene sier at man ikke skal dele kjøkken og bad med andre når man er syk, så når den eneste muligheten man har er å dele med ni andre, er ikke det holdbart.

– Når man må bo sammen med mange man ikke nødvendigvis kjenner kan det også føre til at eiendeler forsvinner, sier han.

Han mener myndighetene har et utvidet ansvar for å sikre verdige boforhold når noen er kommet i en situasjon der de ikke klarer dette selv.

– Når man er i en situasjon der man trenger hjelp av det offentlige til å finne et sted å bo, har man kanskje ikke så mye valg. Vi må gi en klar politisk beskjed om at når bydelen bistår folk med å skaffe bolig, må det være en bolig man selv ville bodd i. Når man betaler over 10.000 kroner i måneden for en bolig som dette, må det være noe galt et sted, sier han.

Bildeserie

Slik ser det ut i Spireaveien 9

SE BILDENE:

Behov for regulering

På kort sikt mener han kommunen må sørge for at folk som trenger et sted å bo blir tilbudt en verdig bolig. På lengre sikt mener han Oslo må ta mer overordnede grep for å regulere boligmarkedet.

– Dette viser at det ikke finnes nok kommunale boliger i byen, og det er en del av boligpolitikken som har ført til at boligprisene er så høye, sier han.

– Vasker fem ganger i uken

Daglig leder Tove Nagel i Xbo Eiendom, som eier blokka, sier alle henvendelser om kritikkverdige forhold fra beboere blir tatt på alvor og blir fulgt opp og at selskapet, som overtok eiendommen i begynnelsen av 2020, har startet betydelige investeringer i gården som også skal synes for dem som bor der.

Hun sier vaskingen i bygget normalt blir gjort av vaskepersonell tre ganger i uken. I tillegg skal det vaskes fem ganger i uken under pandemien for å desinfisere alle kontaktflater ekstra. Skadedyrbekjempelse skal utføres av et profesjonelt firma hver gang det meldes om utbrudd i leiligheter.

– Hele fasaden er nå pusset opp i 2020 og det er skiftet ut alle stekeovner på kjøkken i hele bygget, pluss vaskemaskiner er byttet ut. I 2021 er det lagt planer om utbedringer av fellesarealer som bad og kjøkken, sier hun.