Fire måneder etter skytingen i Thereses gate, er Spesialenheten for politisaker nå ferdige med sin etterforskning av hva som skjedde den fatale novembermorgenen på Bislett.

Det opplyser Alexander Fotland Iversen, påtalefaglig etterforskningsleder ved Spesialenheten for politisaker.

– Etterforskningsavdelingen i spesialenheten har i dag oversendt innstilling til sjefen for spesialenheten for videre behandling av saken og for å treffe endelig påtalevedtak, sier Iversen til Avisa Oslo fredag ettermiddag.

Han forteller at hendelsen er undergitt det han omtaler som en grundig etterforskning.

– Saken er undergitt en grundig etterforskning og vi har skrevet en innstilling basert på informasjonen frembrakt under etterforskningen, sier Iversen.

Les også

Nevøen hennes Rustam (33) ble skutt og drept på Bislett. Her bryter tanta sammen: – Han var sønnen min

Vil ikke kommentere konklusjon

Iversen ønsker foreløpig ikke å kommentere funnene i etterforskningen, i påvente av en endelig påtaleavgjørelse.

– Spesialenheten vil ikke gå inn på eller kommentere noe rundt konklusjon eller si noe om bevisbildet, eller våre vurderinger av saken.

Han kan ikke kommentere når påtaleavgjørelsen vil være klar.

Helt konkret har spesialenhetens etterforskningen rettet seg mot politiets handlinger på Bislett på morgenen 9. november i fjor.

Etter at de fikk melding om at en mann – som senere skulle vise seg å være 33 år gamle Rustam Louis Foss – opptrådte truende med kniv, valgte en patrulje fra politiets utrykningsenhet (UEH) å konfrontere ham i Thereses gate.

De kjørte først på ham to ganger med politibilen. Etter den siste påkjørselen kolliderte politibilen i en vegg. Videoer fra stedet viser at Foss deretter river opp døren på passasjersiden og går til angrep på politiet med kniv.

33-åringen blir deretter skutt flere ganger. Han dør senere av skadene på sykehus.

Siktet for fire drapsforsøk

Hva som skjedde før Foss skal ha angrepet politiet, etterforskes av Oslo politidistrikt. Rent formelt har han status som siktet for fire drapsforsøk – mot de to politifolkene i UEH-bilen og to sivile som var i området.

Kari Kirkhorn, politiadvokat i Oslo politidistrikt, har tidligere uttalt at de ikke vil ferdigstille sin etterforskning før spesialenheten er i mål.

Blant annet skyldes det at de vil ha innsyn i Spesialenhetens konklusjon, før de selv konkluderer, har Kirkhorn tidligere uttalt til Avisa Oslo.