Det sier standupkomiker Halvor Johansson, blant annet kjent fra Radio Rock, til Avisa Oslo. Johansson er blant flere på sosiale medier, som har delt bilder fra partienes valgvaker der politikere og presse står tett i tett.

Det jubles og klemmes, og mange holder ikke en meters-regelen. At dette skjer midt i en pandemi der strenge restriksjoner har rammet de som driver med humor, musikk og annet innen scenebransjen, provoserer Johansson kraftig.

Lydtekniker på Sentrum Scene, Andre Trebbi, reagerer på det samme i dette debattinnlegget:

Les også

Pandemien er over for «alle», men ikke kulturlivet

Han mener at de som står for lovutformingen av koronarestriksjonene mandag «ga blankt faen i alt som er av regler» - deriblant på en vake med Norges påtroppende statsminister til stede.

Johansson påpeker at koronarestriksjonene fortsatt påvirker bransjen og kapasiteten på forestillinger.

– Det er provoserende for en hel bransje. Noen har mistet jobben, for noen har det gått bra, men alle har følt på det. Selv jeg som har en jobb i radio på dagtid, sier Johansson, som også mener at pressen som flokket seg sammen bør gå i seg selv.

– Trist

– Det er trist å bli møtt av disse bildene fra mandag kveld. Det er fullstendig Roskilde-stemning, sier den oppgitte komikeren til Avisa Oslo.


Halvor Johansson har delt bilder av jublende MDG- og Ap-politikere, deriblant fra en NRK-bildereportasje. Bildet fra MDGs valgvake på Johanssons side er fire år gammelt, men NTBs bilder fra mandagen, som du kan se øverst i denne artikkelen, viser lignende scener. Også lydtekniker Andre Trebbi reagerer.

– Bildene fra mandagens valgvaker viser politikere som klemmer og står tett. Er det noen som ser et munnbind? Noen som ser én meters avstand? Hadde de noe som helst smittevern, skriver Trebbi i sitt innlegg publisert i Avisa Oslo.

Slik svarer Ap

Avisa Oslo har bedt kommunikasjonsavdelingene til MDG og Ap om en kommentar.

– Det var kun forhåndsregistrerte deltakere med grønt koronasertifikat som hadde adgang til vår valgvake ved Oslo kongressenter. Det var kontroll av sertifikat og ID ved registrering til valgvaken. Det var redusert antall deltakere beregnet ut fra kapasiteten ved Oslo kongressenter for å kunne ivareta avstand på og mellom bordene, svarer Aps kommunikasjonssjef Ingrid Langerud i en melding.

– Det var kun alkoholservering ved bord, og Oslo kongressenter hadde ansatte og vakter til stede for å ivareta at dette ble overholdt

Hennes kollega i MDG Nils Mørk har per nå ikke besvart henvendelsen.

En tredjedel under kapasitet

MDG hadde i år sin valgvake på Sentralen. Der er det under normale omstendigheter mulig å ha 800 stående publikummere, men under denne ukens valgvake var det mellom 200 og 250 gjester i salen, opplyser leder for marked og kommunikasjon, Rikke Haakenstuen.

– Under valgvaken ble kun en tredjedel av kapasiteten til lokalene utnyttet, og vi hadde i likhet med andre arrangementer, tegnet opp et salkart der det var tilrettelagt for en meter mellom hvert følge. I tillegg var dette et alkoholfritt arrangement, sier hun.

Hun opplyser at Sentralen er et sted som leies ut til arrangører, men at det fortsatt er krav til dem som utleier.

– Vi skal legge til rette for at regler kan overholdes og er heller litt for strenge enn å ha noe slingring.

På mandagens valgvake hadde MDG krav om at alle som skulle inn på arrangementet måtte ha grønt koronapass.

– Ekstremt viktig for oss å være oppdatert

Haakenstuen forteller at de har fått med seg reaksjonene fra kulturlivet som har kommet i etterkant av valgkvelden- og natten.

Hun sier de forstår synspunktene, men at Sentralen nå har lang erfaring med å gjennomføre arrangementer etter halvannet år med forskjellige regler og restriksjoner.

– Det er ekstremt viktig for oss å være oppdatert på hvilke regler som gjelder – og å følge alle krav og regler. Vi følger kontinuerlig med på kommunens og Regjeringens nettsider, og er med jevne mellomrom i kontakt med Arrangementskontoret i Oslo kommune for å forsikre oss om at vi er innenfor regelverket, sier hun.

LES OGSÅ: