Gå til sidens hovedinnhold

Beslaget er det største politiet har gjort av sitt slag. Nå er oslomannen (46) dømt

Beslaget av overgrepsmateriale var så omfattende og ressurskrevende å jobbe med, at politiet måtte gjøre nyinvesteringer på 2,5 millioner kroner.

Tidligere i september møtte den 46 år gamle mannen i Oslo tingrett, siktet for omfattende sedelighetslovbrudd etter både den nye og gamle straffeloven.

Grunnlaget er at han over 16 år – fra 2002 til 2018 – var i besittelse av over tre millioner bilder, videoer og tekster med overgrepsmateriale.

På ett tidspunkt har han også selv produsert en animasjonsfilm som fremstilte barn i seksuelle situasjoner med voksne.

46-åringen har erkjent forholdene og saken mot ham ble derfor avviklet som tilståelsesdom.

Les også

Eks-lærer i osloskolen tiltalt for nettovergrep – ble avslørt etter tips fra USA

18 millioner bilde- og videofiler

Det er imidlertid ikke første gang at samme sak går for retten. I november 2019 ble mannen dømt til fire års fengsel, også det i Oslo tingrett. Dommen ble imidlertid opphevet av Borgarting lagmannsrett på grunn av feil lovanvendelse.

Når tingretten avsa ny dom mot mannen tirsdag denne uken, lener de seg på faktumbeskrivelsen fra 2019.

Her fremkom det at mengden materiale er det største av sitt slag som noensinne er tatt i beslag av norsk politi. Arbeidet med det har også vært svært omfattende og tidkrevende, blant annet fordi det var underlagt flere lag med krypteringer.

Les også

Skal ha voldtatt tenåringsjente på Plaza – tok fire og et halvt år å få saken for retten

Det tok politiet hele to år å trenge gjennom det første laget med kryptering, fremkommer det i 2019-dommen.

«Politiet avdekket etter hvert hoveddatabasen, hvor det lå flere millioner bilder som så ut til å dokumentere seksuelle overgrep mot barn og nakenbilder og andre seksualiserte bilder av mindreårige», står det i dommen.

Omfanget var så stort at politiets datautstyr i utgangspunktet ikke var i stand til å håndtere det. De måtte gjøre nyinvesteringer for 2,5 millioner kroner for å takle mengden.

Her fant de til slutt 1,8 millioner unike bilder, samt 4.417 timer – eller 184 døgn – med unike videoer. I tillegg er det 18 millioner bilde- og videofiler som ikke er gjennomgått, både av hensyn til ressursbruk og etterforskerne selv.

523 dager i varetekt

Når det nå avsies ny dom mot mannen, mener retten at graden av profesjonalitet i nedlasting, systematisering og kryptering skal vektlegges i skjerpende grad.

Det samme skal grovheten i materialet og barnas alder, samt at 46-åringen gjorde deler av det tilgjengelig via fildeling.

Selv forklarte han i retten at han har tatt «aktive grep for å redusere risikoen som ligger i hans seksuelle orientering mot barn og unge».

«Han fremstår ærlig om sin tiltrekning til unge, og oppriktig i sitt ønske om å avstå fra å oppsøke ulovlige bilder og videoer på internett. Siktede har deltatt i behandling», står det i dommen.

Oslo tingrett kommer til at mannen skal straffes med fengsel i to år og fire måneder, der ti måneder gjøres betinget. Den ubetingede delen av straffen anses imidlertid ferdigsonet etter at 46-åringen har sittet 523 dager i varetekt.

I tillegg må han tåle inndragning av en hel del data- og lagringsutstyr, herunder flere PC-er og harddisker.

Les også

Forskningsprosjekter om nettovergrep mot barn får penger av regjeringen

Kommentarer til denne saken