– Jeg håper at Raymond Johansen kan legge press på regjeringen, slik at unge mennesker som har blitt permittert, mistet jobben, russetiden eller studietiden i Oslo kan komme tilbake til hverdagen noe tidligere, sier Oslo Unge Høyres leder Hassan Nawaz til Avisa Oslo om hvorfor han ber om byrådets hjelp.

Der Nawaz understreker at mange grupper har hatt det tøft den siste tiden, framhever han særlig studenter i Oslo.

Mange av disse har ikke noe særlig nettverk i hovedstaden, og en landsomspennende undersøkelse omtalt av VG viser at nesten én av fire studenter har hatt selvmordstanker.

– Studentene har som regel sittet alene på hybelen. Studietiden ble snudd på hodet, det har vært digital undervisning og de har vært vanskelig å bli kjent med klassekamerater, sier Nawaz.

Viser til rapport

Unge Høyre-politikeren mener at Vorland-rapporten gir et faglig grunnlag til å prioritere mange av studentene i vaksinekøen.

I rapporten anbefaler ekspertutvalget myndighetene å prioritere de tilgjengelige vaksinene slik at de har størst mulig effekt, både for å unngå sykdomsbyrde og smittespredning.

De mener dette innebærer at regjeringen bør vurdere om aldersgruppen 18–25 år bør prioriteres fram i køen.

– Begrunnelsen for dette er både den skjevfordelte tiltaksbyrden gjennom pandemien, gruppens mobilitet og bidrag til smittespredningen, heter det i rapporten fra Vorland-utvalget.

Regjeringen tar avgjørelsen senere

Regjeringen og helseminister Bent Høie (H), som til syvende og sist skal ta valget, sier ifølge NTB at regjeringen skal ta stilling til spørsmålet på et senere tidspunkt.

Regjeringen skal også holde en pressekonferanse om vaksiner onsdag klokka 18.00.

Selv er Høies partikollega Nawaz klar i sitt ønske.

– Ingen prioritering er lett, men når utvalget anbefaler å flytte fram de yngste, så håper jeg regjeringen følger det rådet, sier Hassan Nawaz til Avisa Oslo.

– Neste sommer finnes ikke når man er ung, som Bent Høie så fint sa i en pressekonferanse sist år.

Da Avisa Oslo spør Nawaz om hva han selv og Unge Høyre selv gjør for å få de unge fram i vaksinekøen, viser han til at Unge Høyre og andre ungdomspartier tidligere har vært ute i mediene og bedt om grepet han på nytt spør om nå.

Avisa Oslo har tatt kontakt med byrådslederens kontor. De ønsker ikke å kommentere utspillet fra Oslo Unge Høyre.