Gå til sidens hovedinnhold

Barnevogna ble dratt ut av morens hender: – Jeg husker at jeg skriker og tenker at «nå døde de»

Kvinnen i 30-årene var på trilletur med tvillingene sine, da hun ser ambulansen komme mot dem på fortauet. Ikke i sin villeste fantasi trodde hun at hun og barna skulle bli påkjørt, forklarte hun i retten.

Mandag ettermiddag vitnet småbarnsmoren i 30-årene seg i Oslo tingrett. Her står en 33 år gammel mann tiltalt for blant annet syv drapsforsøk etter en vill ferd i en kapret ambulanse på Torshov 22. oktober 2019.

Kvinnen og tvillingene hennes er blant de fornærmede i postene som omhandler drapsforsøk.

Den aktuelle ettermiddag var kvinnen på trilletur med tvillingene, som da var under ett år gamle, og moren. De var på vei til Torshovdalen for å nye den fine høstdagen.

Moren gikk inn på Sandaker-senteret for å kjøpe lunsj og kaffe, mens hun trillet i området for å få datteren til å sovne. Hun hørte mye sirener og så etter hvert utrykningskjøretøy i høy hastighet.

– Jeg kjenner på en uro at det er noe som foregår som ikke er helt greit, forklarte hun i retten.

– Det går veldig fort

Kvinnen bestemte seg derfor for å snu og trille vekk, da ambulansen dukket opp bak henne.

– Jeg snur meg og ser at han svinger opp på fortauet. Det går veldig fort, men jeg tenker ikke i min villeste fantasi at han skal kjøre på oss, sa kvinnen.

Hun reagerte ved å trekke vogna vekk fra midten av fortauet og inn mot en plen. Bak henne er var ingen tegn på at ambulansen skulle stoppe, forklarte hun.

– Den kommer i full fart nedover. Så treffer ambulansen barnevogna, slik at den fyker ut av hendene mine og lander på plenen ved siden av, forklarte kvinnen i retten – tydelig preget.

– Jeg husker at jeg skriker og tenker at «nå dør de», fortsatte hun.

Tvillingene fikk behandling for blant annet hjernerystelse på sykehus, men slapp unna uten alvorlige skader. Datteren hadde imidlertid plager en stund etter.

– Hvordan går det med henne nå, spurte aktor Alvar Randa.

– Heldigvis helt fint, svarte moren.

Hun er likevel bekymret for at sammenstøtet skal få konsekvenser for barna senere.

– Det er ingenting akkurat nå som tilsier at det har skjedd noe med dem. Det ligger vel mer hos meg, at jeg er bekymret for at det skal vise seg senere.

Ble «blåst» inn mot gjerde

Like før sammenstøtet med barnevogna, var 33-åringen nær ved å kjøre på et ektepar i 70-årene. De var på vei til å hente bilen for å rekke en avtale, da de ble oppmerksomme på ambulansen som kom kjørende i høy fart i Åsengata – med en politibil hakk i hæl.

– Vi tenkte at det hadde vært en alvorlig ulykke, sa kvinnen i retten.

Like etter traff ambulansen fortauskanten. Kvinnen ble «blåst» inn mot gjerdet og endte i knestående idet den raste forbi, forklarte hun.

– Jeg fikk ikke tid til å tenke. Det bare skjedde.

I retten anslo hun at ambulansen passerte henne med én meters klaring.

Selv om hun slapp unna hendelsen uten alvorlige skader, har det gått inn på henne i ettertid, fortalte hun i retten.

– Det har påvirket meg ved at jeg er redd for å falle. Jeg tør ikke gå ut om kvelden. Jeg har hatt mange fryktelig stygge mareritt. De er så fæle at jeg ikke forteller om dem til noen.

Les også

Ambulansekaprer (33) i retten – viste video der han retter en ladd hagle mot politi- og ambulansefolk

– Da hadde det gått gærent

Kvinnens ektemann, også han i 70-årene, vitnet i retten etter kona. Her forklarte han at de gikk på fortauet, da de hørte sirener bak seg. Så passerer ambulansen dem.

– Vi gikk i bakken. Om det var lufttrykket, eller en reaksjon eller handling som vi ikke hadde kontroll over, vet jeg ikke, sa han.

På spørsmål fra aktor Alvar Randa om hva som hadde skjedd om de ikke hadde kommet seg unna, svarte mannen:

– Da hadde det gått gærent, for å si det mildt.

– Da hadde jeg blitt skadet. Blitt påkjørt og fått en eller annen form for skade, utdypet han.

Nektet straffskyld

Den tiltalte 33-åringen nektet straffskyld for drapsforsøk da saken startet mandag morgen.

Hans forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, sa innledningsvis at hans klient ikke har utvist nødvendig fortsett til at han kan domfelles for drapsforsøk.

Mannen erkjente skyld for de øvrige punktene av tiltalen, som blant annet omfatter trusler, grovt ran, oppbevaring av narkotika, samt brudd på våpenloven og veitrafikkloven.

Retten fikk også se en video som viser hvordan mannen kapret ambulansen på Rosenhoff. I videoer ser man mannen trekke en ladd, avsagd hagle opp av en bag og retter den mot ambulanse- og politifolk. De hadde rykket ut til stedet etter at 33-åringen hadde vært involvert i en trafikkulykke like i forkant.

Les også

Sakkyndige om ambulansekapreren (33) på Torshov: Frykter nye voldshandlinger

Kommentarer til denne saken