(Oslodebatten)

«Friheten koster så forbanna mye», skriver norsk-iranske Shima Harati-Shahriari i et innlegg i Avisa Oslo, om det som skjer i Iran. Hun skriver videre: «22-årige Mahsa Amini er brannfakkelen som millioner av mennesker i Iran holder høyt. Hun er symbolet på den årelange undertrykkelsen ingen klarer å bære på en dag til. Jeg ønsker at dette blir siste kampen vi må se bli tatt.» Her støtter jeg Harati-Shahriari 100 prosent.

Aftenpostens skriver: «Mahsa Amini ble bare 22 år. Denne uken ble hun drept av Irans moralpoliti. Årsaken var at hun ikke dekket håret sitt godt nok på gaten i Teheran.»

Drapet har avstedkommet sterke reaksjoner i Iran, og over 80 mennesker har hittil ofret sine liv i kampen mot prestestyret i den totalitære islamske republikken.

Amini og de andre har dødd for friheten. Retten til å være seg selv, danse og vise håret i offentligheten. Handlinger vi i vesten ser på som selvsagte og opplagte rettigheter.

LES OGSÅ:

Les også

Frihet koster så forbanna mye

Grenseløs mangel på empati

Samtidig går unge, naive muslimske kvinner rundt i Norge og proklamerer at de bærer sin hijab med stolthet. At man ikke forstår symbolverdien hijaben har, ikke ser hvordan medsøstre i islamske land behandles, ikke reflekterer over ulikheten i rettigheter og friheter mellom menn og kvinner. Det er en grenseløs mangel på kunnskap og empati for undertrykte kvinner i muslimske land, og hva vestlige frihetsverdier betyr.

I demonstrasjonene i Oslo til støtte for kvinner i Iran deltok også kvinner med hijab. Går det an å velge hijab selv, og samtidig kjempe for iranske kvinners rett til ikke å gå med det? Mitt svar er nei.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Frihet betyr også retten til å velge å bruke hijab, dersom...

Dette handler om grunnleggende etiske og moralske verdier, og universelle menneskerettigheter vi tar for gitt i vesten. Dette handler om en uvirkelig evne til ikke å ta inn over seg hvilke signaler man sender når man gjør knefall for totalitære regimer og religiøse ideologier fra middelalderen.

Frihet betyr også retten til å velge å bruke hijab, men dersom denne retten fremkommer som et resultat av skjulte trusler i lukkede miljøer, er den en illusjon. Når unge muslimske kvinner i Vest-Europa drepes av familiemedlemmer for å redde familiens ære fordi jentene ønsker å være seg selv og ta egne valg, er ikke friheten reell for disse jentene. Trusselen om hva som kan skje dersom man velger friheten er overhengende.

Uavhengig av hvilken gud man tror på bør man erkjenne at de universelle, grunnleggende menneskerettigheter for alle, i hele verden.

LES OGSÅ: Da politiet åpnet døra til arresten, var Molook (52) bevisstløs: – Jeg fikk verken tilgang til medisin eller tolk

Når unge kvinner drepes i religionens navn, for å ønske seg de samme friheter vi har i vesten, bør den neste lyden vi hører i Norge være jenter som selv fjerner sin hijab i støtte til sine medsøstre i Iran. Hvis ikke, så spør jeg: Bærer du fortsatt din hijab med stolthet?

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Etter seks måneder på Aker Brygge leverte jeg oppsigelsen. Nok var nok

Les også

Jeg flyttet til det forhåndsdømte, utskjelte og neglisjerte stedet i Oslo

Les også

Dette pompøse og selvsentrerte jåleriet burde du ha spart oss for, Raymond

Les også

51 år gammel og «bare en assistent»