Byrådet går inn for å gi Gressbanen 2 vederlagsfritt til idrettsklubben Ready på Holmen i Oslo. Banen har fått en verditakst på 1,38 millioner kroner.

Til gjengjeld selger Oslo kommune arealet under banen til næringsutvikling i regi av vestkantklubben.

– For oss har det vært viktig å øke kapasiteten på idrettsflater i byen. Vi har økt takten som kommune selv, men vi har et stort etterslep i Oslo. Det er vi veldig åpne på. Det å samarbeide med en klubb som Ready, som ønsker å være med på dette, er veldig bra, forteller Omar Samy Gamal (SV), idrettsbyråd i Oslo, til Avisa Oslo.

Planen er at Ready skal ruste det opp til å bli et stort kunstisanlegg til allmennhetens nytte uten kostnad for Oslo kommune. Det betyr at Oslo får en ny og etterlengtet kunstisbane, dersom vedtaket stemmes gjennom hos bystyret. Det ser man på som en formalitet.

Skal bygge en ministadion

Gressbanen 2 har siden 2016 vært en kombinert kunstgress- og isbane – avhengig av årstiden. Men da den ikke har hatt underkjøling, har vintersesongen blitt kraftig forkortet de siste årene.

– To av de tre siste årene har ikke klubben klart å legge is på denne banen på grunn av for høye temperaturer, sier Aleksander Biseth-Evensen, daglig leder i Ready.

Avtalen de nå har fått på plass gjør at man har skaffet midler til å lage en ministadion med underkjøling. Det kommer nye garderober, kiosk, speakerbod og garasje for prepareringsmaskiner. Samtidig skal man legge til rette for at næring, eksempelvis en matbutikk, kan bidra med leieinntekter som skal finansiere byggeprosjektet.

– Det at vi nå får en isflate som vil være tilgjengelig gjennom hele vinteren, gjør at vi får mye større forutsigbarhet. Da kan vi gi faste publikumstider og faste tider til skoler og barnehager. Denne banen er 40 prosent av hele arealet vi har. Da er det synd at det har stått stort sett tomt i fire måneder i året, forteller Biseth-Evensen.

Den nye banen vil få navnet Eckbo-banen. Det kommer av at stiftelsen Eckbo Legat bidrar med 12,2 millioner til byggeprosjektet.

– Det hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten den enorme støtten vi har fått fra Eckbo Legat. Uten det hadde det vært helt umulig. Dette er penger vi ikke har, sier han.

Kommunen får 12 millioner kroner

Oslo kommune får 12 millioner kroner for salget av arealet under banen. Det er ikke et areal som kommunen hadde bygget ut på eget initiativ, noe som de mener taler for salget.

Samtidig trekker kommunen følgende argumenter for at de gikk inn for avtalen:

  • Det er for få kunstisanlegg i Oslo i dag, men grunnet et varmere klima er tilbudet blitt stadig viktigere ettersom kunstisanlegg kan gi stabil kjøling og forlenge sesongen for skøytebanen.
  • Salget av eiendommen vil bidra til å realisere kommunens mål om å forbedre anleggskapasiteten for denne type anlegg.
  • Byrådet har vært opptatt av at idrettsanlegget som skal bygges stilles til fullstendig disposisjon for Oslo Idrettskrets (OIK), slik at OIK og særkretsene kan legge kamper og treninger her på samme måte som på de kommunale banene uten at det skal betales noe vederlag for dette. Partene forplikter seg til å inngå en avtale for denne bruken.
  • Idrettsanlegget skal kun brukes til idrettslige formål, hovedsakelig for barn og unge. Det skal legges til rette for organisert trening og uorganisert bruk (publikumstid). Bruk av idrettsanlegget skal være gratis.

– Ready er en viktig nabolagsklubb. Det er en klubb som har fokus på å skape fellesskap, inkludering og har fokus på barn og unge. Det er klart at det er viktig for kommunen. Det er en klubb som er på, som også tenker godt innenfor de rammene som foreligger. Det de har fått til synes jeg er kjempekult, sier Gamal.

Historisk bane

I dag er Ready, som holder til i Bydel Vestre Aker, en av Norges største bandyklubber. I tillegg har klubben flere lag innenfor fotball og alpint.

I 1918 ble Gressbanen åpnet. I 2001 fikk Ready en ny bane vis-à-vis hovedbanen, som fikk navnet Gressbanen 2.

Hovedbanen var fotballandslagets hjemmebane frem til 1927. Deretter ble Ullevaal stadion ble den nye nasjonalarenaen. Gressbanen var den første gressbanen i Norge, noe som la grunnlag for navnet. Nå er gresset byttet ut med kunstgress – og på vinterstid legges det skøyteis på banen.

31. august 1919 var hele 17000 tilskuere til stede under landskampen mellom Norge og Nederland. Rekorden står fortsatt.

LES OGSÅ:

Les også

Gym-eieren som aldri gir seg: – Noe sa pling i topplokket første gang jeg så en bodybuilder