Den 34 år gamle mannen som er siktet etter T-baneskytingen på Skøyenåsen søndag kveld, har så langt ikke ønsket å stille i avhør med politiet.

Det bekrefter politiadvokat Henrik Rådal overfor Avisa Oslo fredag formiddag.

– Han ønsker foreløpig ikke å forklare seg, men vi er i dialog med forsvareren, sier Rådal.

Enn så lenge er det ikke gjort noen konkrete avtaler om avhør. I mellomtiden jakter politiet ennå på ett av to våpen som 34-åringen skal ha vært bevæpnet med.

Det ene som er beskrevet som et håndvåpen, ble tatt i beslag ikke langt fra åstedet. Det andre, en svart pistol som kan være ladd med skarp ammunisjon, er ennå ikke kommet til rette.

– Vi har fremdeles ikke lokalisert våpenet, sier Rådal.

Flere vitner så to våpen

Rådal forteller at politiet har hatt aktivt søk etter våpenet i flere dager, men at det nå er avsluttet.

– Søket har gått i en mer taktisk fase, i form av blant annet gjennomgang av kart, flyfoto og lignende. En del av vitneavhørene handler også om observasjoner som er gjort av våpenet, sier politiadvokaten.

Han opplyser at flere vitner har forklart seg om våpenet, uavhengig av hverandre. Politiet føler seg dermed sikre på at 34-åringen var bevæpnet med to våpen søndag kveld – ikke bare det ene som er funnet.

– Flere vitner har observert begge våpnene, sier Rådal.

Begge de fornærmede mennene ble alvorlig skadet i skytingen. Etter det Avisa Oslo får opplyst, skal det ha blitt avfyrt minst tre skudd inne på T-banen.

Politiet avhørte skuddofrene onsdag, men Rådal vil foreløpig ikke gå nærmere inn på hva de har forklart om hendelsen.

– Vi ønsker ikke å gå inn på det helt ennå. Selv om vi begynner å få en grei oversikt over hendelsesforløpet, gjenstår det en del avhør både i dag og i morgen – også av det vi mener er sentrale vitner, sier politiadvokaten.

Siktede: Konflikt i forkant

Overfor sin forsvarer, advokat Daniel Storrvik, har den siktede mannen erkjent at det var han som skjøt. Han nekter imidlertid straffskyld for siktelsen for drapsforsøk. Han hevder at det var en konflikt i forkant som resulterte i skytingen.

Storrvik har imidlertid ikke ønsket å kommentere hva mannen har sagt utover det.

– Han har ikke ønsket å forklare seg, utover å avkrefte at dette var rasistisk motivert eller terror, slik det nærmest ble fremstilt som i starten, sa forsvareren til Avisa Oslo tidligere denne uken.

Politiet har uttalt at det ikke skal ha vært noen relasjon mellom 34-åringen og de fornærmede forut episoden på T-banen.

Tirsdag ble 34-åringen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud – to av ukene i full isolasjon.

Mannen er straffedømt en rekke ganger tidligere, senest i januar i år. Da skuddene falt søndag kveld, var han innkalt til soning i Åna fengsel utenfor Stavanger halvannen uke senere, fra 26. august.

I 2011 ble mannen dømt til seks års forvaring med en minstetid på fire år for blant annet drapsforsøk. Forvaringstiden ble senere forlenget med ett år, før 34-åringen til slutt ble løslatt i 2017.