Midt i morgenrushet ved Schous plass på Grünerløkka 4. juni 2019 fikk politiet melding om at en mann gikk rundt og veivet med en kniv. Mannen var i bar overkropp og uten sko. Han skal blant annet ha ropt «Allahu Akbar».

Dette er samme mann som ble skutt og drept på Bislett tirsdag, etter at han hadde løpt rundt med kniv i bar overkropp.

Mannen (33) er tidligere skuespiller og utenlandsk statsborger, men har bodd i Norge i flere år. I desember i fjor ble han dømt for drapsforsøk, og for å ha truet fem andre personer med kniv.

VG meldte først om mannens bakgrunn. Avisa Oslo har fått de samme opplysningene.

Avisa Oslo var tilstede under rettssaken, og der sa 33-åringen blant annet:

– Jeg var i en psykose. Jeg husker ingenting fra hendelsen. Så jeg må si at jeg ikke erkjenner straffskyld.

Knivstukket i ryggen

Mannen som ble knivstukket på Ankerbrua sommeren 2019 i fjor sa til Avisa Oslo at han havnet i basketak med den tidligere skuespilleren, men han klarte å yte så kraftig motstand at han forhindret flere hugg.

Men ett av stikkene klarte fornærmede ikke å stoppe, og han ble truffet i ryggen slik at det ble blødning inn i brysthulen.

– Jeg husker jeg sa «jeg kommer til å dø nå, for du har allerede stukket meg». Han prøvde virkelig å drepe meg. Jeg forsøkte bare å overleve, sa mannen til avisa da saken gikk i retten.

Da politiet kom til stedet gikk 33-åringen rundt og veivet med kniven og ropte. Det finnes flere videoer av hendelsen, og i retten fikk man se at politiet avfyrte et varselskudd før de skjøt tiltalte med elpistol.

Alvorlig sinnslidelse

I desember 200 sa statsadvokat Alvar Randa at 33-åringen kort tid før hendelsen hadde flyttet inn i et bofellesskap ved Schous plass. Før han gikk ut ved Schous plass den 4. juni 2019 tente han på klær inne på rommet sitt. Da en av beboerne i kollektivet kjente lukten av røyk, gikk hun ut på kjøkkenet. Der sto tiltalte med en kniv i en hevet hånd. Kvinnen ble skremt og løp inn på rommet.

Hun er en av de til sammen fem andre fornærmede i saken, som tiltalte skal ha løpt etter med kniv.

Mannen ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

Mannens forsvarer, Andrea Wisløff, sa i retten at 33-åringen er blitt vurdert av flere rettspsykiatere. Han har blitt diagnostisert med en alvorlig sinnslidelse, og har vært til behandling.

– Jeg er enig i at dette rent objektivt sett er forsøk på drap, og det vil ikke bli bestridt at han rent faktisk opptrådte slik som det er beskrevet. Men problemstillingen er om han var klar over at han forsøkte å drepe et menneske. Vi mener at han ikke var tilregnelig, og at han ikke hadde evnen til å foreta rasjonelle valg eller forstå hvilke handlingsalternativer han hadde, sa Wisløff.

Gikk løs på bygningsarbeider

Mannen hadde før hendelsen i 2019 vært dømt to ganger tidligere.

I 2014 sparket han to politibetjenter da han ble pågrepet og påsatt håndjern, dette også i Thereses gate på Bislett. Foranledningen var at han hadde kommet i klammeri med noen gutter på et utested på Bislett, og politiet ble tilkalt.

I retten sa politibetjentene som han hadde sparket at mannen var beruset, snakket usammenhengende så det var vanskelig å forstå hva han forklarte om og at sinnsstemningen hans var svært varierende. Året etter ble han dømt til 21 dagers fengsel for hendelsen.

I november 2017 tok mannen seg inn på en avsperret byggeplass og var aggressiv. Han ble fjernet fra arbeidsplassen med makt av arbeiderne, men klatret over gjerdet på nytt og gikk løs på en bygningsarbeider. Arbeideren ble slått og sparket, og fikk en avrivning på korsbåndet og skader på menisken.

I 2018 ble han dømt til samfunnsstraff i 90 timer for hendelsen.