Gå til sidens hovedinnhold

Avisa Oslo erfarer: Det blir massiv nedstengning av skolene i Oslo – nå er R-tallet 1,5

Det såkalte R-tallet er steget til 1,5. Det bekrefter informerte kilder overfor Avisa Oslo. Situasjonen er kritisk – og krever dramatiske tiltak. R-tallet må snarest under 1, og det haster hvis vi skal unngå ukontrollert smitte.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I løpet av mandag formiddag kommer byrådet i Oslo til å bestemme seg.

De ser, etter det Avisa Oslo får opplyst, på tre ulike alternativer utover søndagskvelden og formiddagen mandag:

1. Å stenge ned alle skolene i alle Oslos 15 bydeler.

2. Å stenge ned skolene i de mest rammede bydelene.

3. Å stenge ned utvalgte skoler i bare de bydelene som er aller hardest rammet.

Alternativ 3 vil naturligvis være meget stigmatiserende overfor dem som bor i disse bydelene, der andelen borgere med innvandrerbakgrunn er høyere enn i andre bydeler.

Etter det Avisa Oslo erfarer, er imidlertid Folkehelseinstituttet (FHI) i utgangspunktet mest positive til alternativ 1, i sine råd til kommunen, når det gjelder forsterkede tiltak i Oslo. Altså å kopiere nedstengningen fra 12. mars i fjor.

Rådene fra FHI går ut på å kjøre på med et meget omfattende vaksineprogram i de hardest rammede bydelene, får AO opplyst.

Dette rådet bryter med den vaksinestrategien FHI har stått for før, og fremstår radikal gitt forhistorien.

I de to ukene fram til påske vil det bli «drastiske» tiltak, fremholdes det av sentrale kilder.

Byrådet står akkurat nå og vipper mellom alternativ 1 og 2, får AO opplyst. Men byrådet avventer nye detaljer om denne situasjonen fra Utdanningsetaten (UDE) i Oslo kommune.

Grunnen til at byrådet står og vipper, skal være at smitten har økt etter hver eneste ferie. Om snaue to uker begynner påskeferien i skolen.

Også FHI vil komme med flere og mer detaljerte råd til Oslo kommunes politiske myndigheter i løpet av søndagskvelden og mandag formiddag.

Tallene i Oslo er meget bekymringsfulle nå.

Alt er feil her.

Det er imidlertid et vindu fram mot påske.

Søndag kveld gikk byrådsleder Raymond Johansen ut og sa at man nå vurderer å forby sosiale sammenkomster de neste 14 dagene i hovedstaden – og at byrådet vurderer å stenge ned skoler.

Avisa Oslo vet at dette ikke lenger er et spørsmål om å vurdere, men at man kommer til å konkludere med massiv skolestengning – spørsmålet er bare hvor massiv nedstengningen blir.

Det vi vet mindre om, er hvilke andre tiltak eller anbefalinger som kan komme: Blir Oslo-folk bedt om ikke å dra på hytta?

Oslo kommune, som styres av byrådet, har tatt i bruk strenge tiltak allerede. En ny nedstengning av skolene vil være svært dramatisk på så mange måter – også fordi våre nasjonale politiske myndigheter i fjor sommer, etter forrige nedstengning av skoler, åpnet for at dette var et feilslått tiltak for å bekjempe pandemien.

Og nå skal vi altså gjøre det igjen, med fagmyndighetenes velsignelse?

Nå er imidlertid situasjonen en helt annen enn sist:

Det forteller noe om alvoret i den situasjonen vi er i nå, og dette skal bli verre før det blir bedre. Vi ser også at store kommuner rundt Oslo – som Drammen og Ullensaker – stenger ned etter mønster av Oslo. Det er neppe fordi politikerne synes det er interessant å gjøre det, men fordi det er nødvendig.

Bak alt dette truer et sammenbrudd i sykehusene. Ahus er allerede på bristepunktet når det gjelder intensivsenger. Denne situasjonen kan også spre seg til de andre sykehusene i Oslo Sørøst helseforetak.

Å slå ned «den tredjebølgen» i Oslo og nærområdene er derfor av den største betydning.

Måtte lykken stå oss bi.

Kommentarer til denne saken