– Vi er en undergrunnsfestival under Heddadagene, kan du si.

Det sier kunstnerisk leder og produsent Kenneth Dypvik-Simonsen som står bak festivalen Off-Hedda, til AO.

Heddadagene er teaterinstitusjonenes store festival, som omtales som «hele Norges teaterfestival» og avholdes hele denne uken.

– Dette er det frie feltets lille versjon av det, sier Dypvik-Simonsen.

Off-Hedda feirer friteatret (ikke-institusjonelt, eksperimentelt teater, journ.anm.) og består av en rekke friteaterforestillinger. Forestillingene spilles i teatersalen på Nynorskens hus 17.–19. juni.

To års ventetid

Festivalen ble startet opp i 2019 på Torshov. I 2020 skulle festivalen flyttes til sentrum, men pandemien sørget pent for at dette ikke ble noe av verken i 2020 eller 2021.

Det er derfor en svært munter festivalsjef som nå endelig kan invitere publikum til ti forestillinger av svært ulik karakter.

– Man kan se alt fra Kate Pendrys legendariske Johnny Johnson, til klovneshow for barn, og klovneshow for voksne. Her blir det pandemiteater, teater om psykisk helse, litt norrøn historie med dronning Ingrid – som er en monolog basert på Ingrid Rangvaldsdatter som tok over hele Norge i sin tid, og en tur til Mars for barn.

Festivalen har også noen korte forestillinger, såkalte «short stories» på 15 minutter.

– Jeg tror det skal være noe for enhver smak, sier Dypvik-Simonsen.

Skal få vise seg

Han forteller Off-Hedda er en festival som har som mål å være en scene for det frie teaterfeltet i Oslo under Heddadagene

– Veldig mange av de som produserer forstillinger i det frie feltet har ikke råd til å leie seg inn på privat scene i beste scenetid. Det er ideen: At de skal få lov å vise seg frem i en periode av året.

– Hva blir høydepunktet?

– Det største høydepunktet er å få lov å arrangere festivalen igjen, sier Dypvik-Simonsen og fortsetter:

– Det er ikke sånn at de beste forstillingene kommer sist. Noen forestillinger er litt større fysisk og teknisk enn andre, men jeg gleder meg veldig til Johnny Johnsen, og Ny på Mars. Men jeg gleder meg virkelig til alle forestillingene.

– Hvorfor skal folk ta turen?

– For å se teater, rett og slett! Vi er jo veldig glad i det de lager på institusjonsteatrene, men nå er blir det en sjanse for å se show fra det frie feltet som ikke går hele året.

Han fortsetter:

– Det kan være noen små drops her du vil huske resten av livet, eller ikke. Plutselig får man den største opplevelsen man har hatt, eller så bommer man. Man vet liksom ikke helt. Også er det jo midt i sentrum, mellom det Norske Teater og Oslo Nye Teater, på Nynorskens hus. Det er bare å ramle inn når man går forbi.

Les også

Bli med inn på House of Nerds: – Dette er ikke hipsterløkka, men autentisk «nørd»

Ny kolonial og kafé i Ekebergskrenten: – Vært kø fra vi åpna