En 27 år gammel mann fra Romania har de siste månedene sittet fengslet i Oslo, siktet for å ha vært del av et prostitusjonsnettverk i Oslo. Også mannens mor har vært involvert i saken.

Både han og moren skal ha hatt roller i et prostitusjonsnettverk som har aktivt i Oslo fra januar 2018 til juni 2019. Moren ble i oktober dømt til 11 måneders fengsel for dette, mens 27-åringen selv har oppholdt seg i Romania og unngått norske myndigheter i flere måneder.

Nå er han pågrepet og utlevert til Norge.

Jobbet fra Frogner

Avisa Oslo har fått innsyn i dommen mot mannens mor, der flere detaljer om halliknettverket står beskrevet. Her framkommer det at både 27-åringen, hans mor og hans samboer skal. Arbeidet skal blant annet ha bestått i å rekruttere kvinner i Romania til prostitusjon i Norge.

Nettverket har disponert flere leiligheter i Oslo, hvorav fire av dem på Frogner. Flere kvinner skal ha jobbet fra leilighetene nettverket disponerte, og har markedsført tjenestene sine via et eskortenettsted.

27-åringens mor skal ha hjulpet kvinnene med disse annonsene. Ifølge dommen har hun selv vært prostituert i perioden.

– Siktelsen omfatter organisert hallikvirksomhet i perioden fra januar 2018 til juni 2019, sier politiadvokat Phillip Mathew Green.

27-åringens mor ble i oktober dømt til 11 måneders fengsel for hallikvirksomhet. Green opplyser at siktelsen mot sønnen er de samme forholdene mora ble dømt for, men at siktelsen mot ham er mer omfattende.

Ikke menneskehandel

27-åringens kone er nevnt som en aktør i nettverket i dommen mot moren fra september. Også hun etterforskes av norsk politi i sakens anledning, forteller Green.

Han ønsker ikke å gå inn i detalj rundt 27-åringens rolle i nettverket før tiltalen tas ut.

– Hvilke forhold har kvinnene levd under?

– Siktelsen gjelder organisert hallikvirksomhet, ikke menneskehandel. Det er ikke tilstrekkelig bevis for at kvinnene er utnyttet i en sårbar situasjon eller utsatt for tvang eller trusler, sier han.

Unndro seg arrest

Etterforskningen er utført av Oslo-politiets menneskehandel-gruppe, som kom fram til nettverket blant annet gjennom kontakt med prostitusjonsmiljøet.

– Etterforskningen av dette nettverket startet da vi kontrollerte hvem som leide leilighetene, sier han.

Mannen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet i oktober, og har ifølge kjennelsen unndratt seg arrest selv om han visste at norske myndigheter lette etter ham.

LES OGSÅ: Familie siktet for menneskehandel: Skal ha lurt sønnenes kjærester til Norge og tvunget dem til å selge sex i Oslo

Arrestordre

Han ble pågrepet i hjembyen i Romania 7. oktober, og skal fra vinteren 2020 ha visst at norsk politi forsøkte å få tak i ham. En internasjonal arrestordre ble utstedt av norsk politi 11. november i 2019.

– Hvor stort er dette nettverket?

– Det er veldig vanskelig å si noe om størrelsen på slike nettverk, eller hvor mange som er involvert. Det er flere som har vært mistenkt og siktet i saken og enkelte er fortsatt under etterforskning. I denne saken har vi hovedsakelig sporet pengeoverføringene. Det er naturlig å tenke at de som er mottaker av pengene og dermed sitter igjen med utbytte, også er sentrale i nettverket, sier Green.