Eieren på Nordstrand beskriver den kinesiske nakenhunden som svært rolig og avbalansert. Hun har aldri stukket av før.

– Da det verste fyrverkeriet var over – trodde vi – gikk vi ut med henne i hagen så hun kunne tisse før leggetid. Da vi var på vei inn igjen, kom et voldsomt etterdrønn av et fyrverkeri like ved, og Aurora hylte som vi aldri har hørt før, bråsnudde og løp i full fart ut av hagen og ut på veien, forteller eier Frøydis Hågvar.

De løp etter den vettskremte hunden, men mistet henne av syne.

Forbipasserende ble spurt og det ble lagt ut etterlysninger på Facebook-grupper mens de selv var på leting.

Hågvar beskriver det som «emosjonell og intens leting».

Ble funnet


– Ved hjelp av observante hjelpere og min datters påfallende gode evne til å følge sporene hennes i snøen ble hun til slutt funnet, langt hjemmefra. En ukjent ringte og sa hun hadde fanget henne og møtte oss. Vi gråt av glede. Hun er nakenhund og blir derfor fort kald, men det gikk bra, fortsetter en lettet hundeeier.

Hågvar varslet på Facebook like over klokken 02.00 nyttårsaften at hunden deres var kommet til rette «takket være fantastiske folk» og takket for hjelpen.

Hun mener klart at rakettoppskytingen var den utløsende årsaken til at Aurora fikk panikk og rømte.

– Jeg skulle ønske folk ikke startet allerede klokka 18 og holdt på til langt over midnatt, det burde holde å sende opp ved midnatt hvis man absolutt må. Dette gjelder for øvrig også med tanke på små barn. Det er lettere å holde både barn og hunder rolige om det varer i en kortere periode, avslutter hun.

Avisa Oslo har sett flere historier i sosiale medier om med hundeeiere som reagerer fordi kjæledyrene deres er blitt skremt eller har rømt som følge av rakettoppskyting til andre tider enn midnatt.

Stor pågang

– Vi så ganske tidlig, allerede på dagen i går, at de første meldingene på Facebook kom inn om hunder som ble skremt av fyrverkeri og det økte selvfølgelig utover kvelden og natta, sier Berit Fagerheim i Rømlingen, organisasjonen for hunder som er savnet.

Det er fortsatt kort tid etter det som er en hektisk nyttårsaften for dem, og de har ikke full oversikt over omfanget ennå. På nyttårsaften i fjor var det 98 saker hvor hunder ble borte. Dette er meldinger fra hele Norge.

Fagerheim svarer generelt at mange av hundene gjerne finner tilbake til eierne sine igjen etter noe tid ute. Likevel er det noen få hendelser som får tragiske utfall som påkjørsler, eksemplifiserer hun fra tidligere år. Hunder som blir overrasket og redde for fyrverkeri er en gjenganger hvert eneste år.


– Må tenke seg om

– Selv om vi prøver å øke folks bevissthet, tror jeg det er mange som ikke helt forstår følgene av alle skader og lidelser som oppstår. Det er ikke bare hunder og katter, men gjelder også alle andre ville dyr. Folk må tenke seg mer om og spørre seg om det er verdt det, sier Fagerheim.

– Flere har meldt om hendelser hvor hunder blir redde av fyrverkeri på andre tider enn midnatt, hvordan ser dere på det?

– Det burde være mye strengere håndheving av reglene om å ikke drive med oppskytning utover den tiden som står i regelverket. En hund i panikk gjør alt den kan for å komme seg unna problemet. Den rykker i båndet så eier mister taket og kan til og med vri seg ut av selen. Hvis folk skyter opp utenfor de tillatte timene, får man ikke sjanse til å beskytte seg, svarer Fagerheim.

I Oslo er det tillatt å sende opp fyrverkeri mellom 18:00 og 02:00 på nyttårsaften. All oppskyting innenfor ring 2 og på Kampen/Vålerenga er forbudt.

Bærum kranservice er Oslo-politiets aktør for å hente inn hunder som blir fanget på rømmen. De melder at de hentet inn tre hunder på nyttårsaften, men opplever at Facebook-sider som Rømlingen bidrar sterkt til at eierne klarer å få tak i dem selv.

Havner hundene hos Bærum kranservice, blir de sjekket for chip og eieren kontaktet.