Gå til sidens hovedinnhold

Asheim håper på studieopptakssvar innen påske

Koronakullene i videregående skole har lenge levd i uvisshet om hvilke krav som skal gjelde når de søker studier. Nå kan de snart få svar.

– Vi håper på å avklare dette før påske. For alle involverte er det viktig at vi tar en beslutning så raskt som mulig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) til NTB.

Kunnskapsdepartementet lover at avgjørelsen vil komme senest 15. april – altså datoen for søknadsfrist til høyere utdanning i Norge.

Elevorganisasjonen (EO), Norsk studentorganisasjon (NSO) og flere andre har engasjert seg sterkt i spørsmålet om opptakskrav for elever med såkalt førstegangsvitnemål, ettersom både 2020-kullet og 2021-kullet i videregående skole går ut uten eksamenskarakterer på grunn av koronapandemien.

Det er også opprettet en underskriftskampanje kalt «Ja til tredelt kvote» som ber om at førstegangskvoten deles i tre, slik at 2019-, 2020- og 2021-kullene kan konkurrere på like vilkår, istedenfor med vidt forskjellige karaktergrunnlag. Kunnskapsdepartementet har hatt møter med både denne underskriftskampanjen, NSO og EO.

Asheim minner om at ingen vet hva karaktersnittet for opptak til de ulike studiene blir til høsten, uansett hvilken løsning man velger.

– Så min beskjed til alle som lurer på hva de skal søke på til høsten, er at de må følge både hjerte og hode og søke på de studiene de tror de vil trives på, sier han.

Kommentarer til denne saken