Mandag trykket byråd Sirin Stav på startknappen for tunnelboremaskinen som skal bore den 19 kilometer lange vanntunnelen fra Holsfjorden og inn til hovedstaden. Dette er en del av arbeide med å lage ny vannforsyning.

– Oslo er i en uholdbar situasjon når det er knyttet risiko til noe så grunnleggende som å ha rent vann i springen og vann til å skylle ned med i toalettet. Nå er vi ett skritt nærmere den fullgode vannforsyningen Oslo sårt trenger, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, Sirin Stav (MDG), i en pressemelding.

I dag får 90 prosent av innbyggerne vann fra Oset vannbehandlingsanlegg ved Maridalsvannet. Oslo kommune skal hente vann fra Holsfjorden og bygger en tunnel som skal frakte vannet inn til Oslo.

– I sommer fikk Oslos innbyggere føle litt på hva vannmangel vil si. Men hvis noe alvorlig skulle skje med dagens vannforsyning vil det ikke være nok å spare på vannet. Da vil innbyggere og institusjoner i store deler av byen stå uten vann etter bare få timer, sier Sirin Stav.

– Ligger gått an

Arbeidene i prosjekt Ny vannforsyning Oslo startet opp høsten 2020. Kravet fra Mattilsynet er at vannforsyningen skal stå klar den 1. januar 2028.

– Jeg er svært fornøyd med at arbeidene i prosjektet går som planlagt. Så langt vi ligger godt an til å kunne ta anlegget i bruk innen 2028, sier Anna Maria Aursund, direktør i Vann- og avløpsetaten.

I mars starter den andre tunnelboremaskinen arbeidet fra Huseby.

Les også

Skamslått og utsatt for hærverk. Nå slår lokalsamfunnet ring rundt ekteparet