19. november er mannsdagen, og MDG-politiker Eivind Trædal bruker anledningen for å rette søkelys på hvordan menn takler vanskelige tanker og følelser.

«Vi menn kan være altfor dårlige til å skjønne våre egne følelser», skriver han i et Facebook-innlegg.

Utgangspunktet tar han i seg selv:

– Ofte er det sånn at du har opplevd noe, og tenker at dette gjelder sikkert ikke bare meg, sier Trædal til Avisa Oslo, på spørsmål om hvorfor han velger å dele.

– Jeg tror det er viktig å anerkjenne at vi menn har noen utfordringer som er vanligere hos menn enn hos kvinner. Hvordan vi håndterer vår mentale helse er nok en sentral del (av disse utfordringene, red.anm.), sier han.

Sinne var sorg

Erkjennelsen av at han har vært for lite selvbevisst kom etter at han for tre år siden mistet faren sin. Han trodde først at han skulle takle sorgen, men skjønte etter hvert at han egentlig ikke takla det så bra. Resultatet ble sinne, som han skyldte på jobbstress og lignende.

«Jeg, som pleide å tenke på meg selv som en relativt velbalansert person (hehe, ja faktisk) kunne oppdage at jeg satt og rista svett av raseri bare fordi jeg leste noe jeg lot meg provosere av i avisa. Eller at jeg fyrte meg opp for små uenigheter på hjemmebane. Jeg var ikke meg selv», skriver han videre i innlegget.

Han mener at menn «ikke forstår at sinne også er en følelse», og at man derfor ikke tror at man er følsom.

«Når jeg kunne bli fryktelig mye sintere enn før, eller la meg hisse opp av ting jeg vanligvis ville ha takla på en roligere måte, så var det fordi jeg var lei meg», skjønte han etter hvert.

I ettertid skulle han ønske at han hadde gått til psykolog, selv om tiden bedret sårene han bar på.

– Det var en erkjennelse som boblet opp etter hvert, sier han til AO. Trædal tror at det kan ligge noe i det at kvinner vender vonde følelser innover, mens menn har lettere for å vende dem utover.

– Slik blir menns vonde følelser til andres problem, sier han.

«Sinne er en veldig destruktiv følelse. Ikke bare gjør det deg blind for hva du egentlig sliter med, det kan også gjøre at andre får mindre lyst til å hjelpe deg. (...) Så hvis du er en mann og litt tjukk i huet som meg – husk på at sinne også er en følelse, og at du ikke bør takle vonde følelser ved å prøve å være tøff og si at du «bare er stressa» mens du egentlig er lei deg. Gå heller til psykolog», skriver han i Facebook-innlegget.

Til AOs lesere oppsummerer han det hele i en kort avsluttende kommentar:

– Det er lurt å prate med folk, og gratulerer med mannsdagen til alle menn.