Torsteinson, som bor i Grünerløkka, er på sin side innstilt på tredjeplass. Overfor Avisa Oslo bekrefter hun at hun ikke er fornøyd.

– Jeg er overrasket over at det foreslås mannlig toppkandidat når kvinner har stilt seg disponible for plassen, sier Torsteinson.

Selv har hun ikke gitt opp muligheten til å sikre seg topplassering.

– Jeg kommer til å kjempe om førsteplassen, sier hun.

– Nok av bra damer å velge mellom

– Hvorfor er det viktig å ha en kvinne på topp?

– Fordi vi er et feministisk parti. Sju av ti plasser er gitt til kvinner, så det er nok av bra damer å velge mellom, svarer hun.

Tosteinson sier hun meldte til valgkomiteen at hun var villig til å stå på førsteplassen på lista.

– Min erfaring som både losser, pleieassistent, barnehageassistent og ansatt i aktivitetsskolen gjør at jeg har en yrkeserfaring fra yrker som i samfunnet vårt både har en lav status og er dårlig betalt. Jeg vil være en kandidat nettopp for alle de som ofte blir glemt og sjeldent blir lytta til.

Tosteinson skriver i en Facebook-status at hun er motivert til å stå på førsteplassen.

Avisa Oslo har bedt toppkandidaten Siavash Mobasheri, som bor på Lambertseter, om å kommentere utspillet fra Torsteinson.

På vippen

I bystyret er Rødt et vippeparti med mål om å vokse seg enda sterkere: Ved lokalvalgene i 2015 og 2019 trengte Raymond Johansen Rødts stemmer for å sikre flertall for sitt rødgrønne byråd.

På en fersk lokalvalgsmåling for Aftenposten får partiet 8,3 prosent og ville nok en gang ha vært på vippen hvis dette hadde blitt valgresultatet.

– Hadde en kvinnelig kandidat forrige gang

Leder av Rødts nominasjonskomité, Rosmin Mathew, sier til Avisa Oslo at hele topp ti-lista ble enstemmig vedtatt av komiteen, som består av 12 personer.

På spørsmål om hvilke diskusjoner de hadde rundt å gi førsteplassen til en mann, svarer hun at de er fornøyde med representasjonen.

– Vi hadde en kvinnelig kandidat forrige gang. Denne gangen har vi sytti prosent kvinnekandidater på topp ti. Halvparten av kandidatene har innvandrerbakgrunn, så vi er fornøyde, sier Mathew.

Siavash Mobasheri er, i tillegg til å bli innstilt som førstekandidat, sittende fylkesleder i partiet. Det blir han ikke lenge.

– Vi var oppmerksomme på det. Siavash var i sitt intervju tydelig på at hvis han blir foreslått, går han av som fylkesleder neste år. Da må det velges en annen leder. Det er ikke Rødt-politikk å ha begge verv.

– Historisk god liste

Sofia Rana, som har fått andreplassen på lista, sier hun er veldig fornøyd.

– Jeg er fornøyd og glad for tilliten fra nominasjonskomiteen. Så er det opp til nominasjonsmøtet og medlemmene i november om de syns dette er en bra innstilling, sier Rana.

– Ylva Holm Torsteinson sier til Avisa Oslo at hun er overrasket over at det er en mannlig toppkandidat fordi Rødt er et feministisk parti, og at hun selv vil være med å kjempe om førsteplassen. Hva tenker du om det?

– Jeg er for så vidt enig, men samtidig har vi to minoriteter på førsteplass. Rødt er et antirasistisk parti også. Jeg syns både Ylva og Siavash er kjempegode kandidater.

Hun legger til:

– Topp seks består av fem kvinner. Topp fire består av tre med minoritetsbakgrunn. Dette er en historisk god liste.

– Hvem av de ønsker du å ha på topp?

– Begge er flinke, men Siavash er mer erfaren. Det er kanskje et argument for. Men begge er veldig dyktige.

Vi oppdaterer saken.

LES OGSÅ:

Les også

Han kan bli Raymond Johansens store hodepine: – Ikke her for å få venner