– Forhåndsstemmene levner ingen tvil om at det blir rødgrønt flertall i valget, sa AOs valgekspert Svein Tore Marthinsen idet tallene fra forhåndsstemmene var klare klokka 21:00 mandag kveld.

**Denne saken var skrevet før det endelige valgresultatet var klart. Trenger du en oversikt? Vi har samlet alle valg-sakene våre på denne linken.**

Opptellingen av forhåndsstemmene viste da at Ap hadde 26,3 prosent, Sp 11,6 prosent, SV 8,6 prosent, Rødt 5,5 prosent og MDG 4,9 prosent prosent av stemmene. De endelige tallene fra valget foreligger senere mandag kveld.

– Det ligger an til at det blir en massiv rødgrønn valgseier og et maktskifte, der Jonas Gahr Støre blir vår nye statsminister, sa Marthinsen.

– Veldig tight

Ifølge Marthinsen betydde det at Støre drømmekonstellasjon, med Ap, Sp og SV, klarte seg med knapp margin.

– Det ser ut som om det blir veldig jevnt, men med en liten margin til Støre drømmekonstellasjon der Ap, Sp og SV får flertall. Men det er veldig tight. Det er dette som blir et hovedspenningsmoment, eller om Støre blir avhengig av Rødt eller MDG, sa Marthinsen.

Videre sa han at det spenning om MDG når stemmene fra valgdagen blir telt opp.

– Tradisjonelt sett har MDG gjort det sterkere i forhåndsstemmingen enn på valgdagen. Med Sp har det vært stikk motsatt, men vi vet jo ikke om historien kommer til å gjenta seg, sa Marthinsen.

– Blå partiene klart tilbake

Videre viser forhåndsstemmene at den borgerlige siden gikk mye tilbake, der Høyre ligger på 21,2 prosent, Frp på 10 prosent, Venstre på 4,6 prosent og at KrF ikke klarte å komme seg over sperregrensa - med 3,5 prosent.

– Begge de blå partiene går klart tilbake. Høyre gjør det litt bedre enn forventa da de har hatt tall under 20 prosent. Men det er likevel en klar tilbakegang. Det samme gjelder Frp, som er et tegn på at en del velgere ønsker seg noe annet enn blått.

Marthinsen påpekte at både Venstre og KrF lå an til å få en spennende kveld.

– KrF ligger an til å få en veldig nervepirrende kveld, og de må håpe at de har mobilisert de siste dagene slik at de gjør det mye bedre på valgdagsstemmingen enn forhåndsstemmene. De kan komme inn med tre representanter, med styrke fra Agder, Rogaland og Hordaland som er partiets kjerneområder, sa Marthinsen, og fortsetter:

– Venstre er heller ikke helt safe. De ligger på firetallet, men det ser lovende ut for at de klarer sperregrensen. Det er i så fall tredje gangen på rad for dem, som er en prestasjon for Venstre. Det vil være en seier for Guri Melby og co, som egentlig har gjort en god valgkamp og klart å mobilisere.