Valgresultatet for Oslo gir ikke nødvendigvis en god pekepinn for resten av landet. Likevel kan hovedstaden spille en av hovedrollene i kveld.

Kan bli historisk

Rødt, MDG og Venstre er nemlig avhengig av en sterk oppslutning i Oslo for å klare sperregrensen. For to av dem kan mandag 13. september markere starten på en ny epoke:

– MDG og Rødt de kan stå på terskelen til sine nasjonale gjennombrudd, men de er avhengige av kraftig oppslutning i Oslo. Får de den, kan det blir en historisk kveld for disse partiene, sier AOs valgekspert Svein Tore Marthinsen.

Han er også spent på hvordan blokksituasjonen blir. I 2017 var det 10 borgerlige mandater i Oslo og 9 rødgrønne.

– Nå ligger det an til at det kan bli både 11 og 12 rødgrønne mandater, altså en kraftig rødgrønn bevegelse. Hvis det skjer i Oslo, så er det tydelig tegn på et maktskifte, også på landsplan, sier Marthinsen.

Kniver om å være størst

Han spår også en tight match mellom Arbeiderpartiet og Høyre om hvem som blir størst i Oslo. Ifølge Marthinsens prognoser er Høyre marginalt foran Arbeiderpartiet.

Spørsmålet er om partiet Marthinsen har utropt til valgets vinner i Oslo kan forrykke maktkampen:

– Jeg tror SV er litt for langt bak til at partiet kan utfordre AP og Høyre, men hvem veit. De har gjort en solid valgkamp, og har hatt sakene med seg. SV kan gjøre et kjempegodt valg, sier Marthinsen.