– Hovedtanken er å minne Obos på hvem de er til for. At vi er mennesker, og mer enn tall, sier Anne-Wenche Løren til Avisa Oslo.

Den pensjonerte læreren har bodd i Obos-leilighet på Lambertseter hele sitt liv, men den siste tiden har hun fulgt nøye med på medlemsopprøret som har funnet sted.

– Jeg har følt på at det er noe som butter, men ikke helt skjønt hva det er. De som står bak Facebook-gruppen «Et medlemsstyrt Obos» har satt seg mer inn i tingene, mener Løren.

Plakater og slagord

Tirsdag klokken 16:30 er det klart for generalforsamling i Obos. Rekordmange delegater skal stemme over et rekordhøyt antall forslag som er kommet inn. Mange ønsker seg endringer i det store boligbyggelaget som har vokst seg stort og mektig de siste tiårene. Mange mener den halve millionen med medlemmer står igjen på sidelinjen uten særlig påvirkning på organisasjonen.

– Vi kommer til å stille med plakater og slagord. Vårt Obos vil nok være ett av dem. Vi har sagt til politiet at vi tror det kommer mellom ti og 30 deltakere, sier Løren.

Liv-Mari Sæbo bor i Obos-leilighet på Frydenberg og meldte seg inn for noen år siden da hun ønsket å kjøpe seg en leilighet. Som pedagogisk leder i en barnehage ble det vanskelig å få råd til egen leilighet. Nå bor hun i samboerens leilighet, men er fortsatt medlem.

– Vi har ikke muligheten til å påvirke noe, men det er oss det er snakk om på det møtet. Dette er en markering av frustrasjon. Over hvor lite vi vet om hva som skjer i Obos, hvor stort det er blitt og at vi bare står og ser på, sier Sæbo.

Håper mange kommer

Hun har lave forhåpninger til hva som vil skje av endringer på årets generalforsamling, men tror medlemsengasjementet vil vedvare.

– Det var en liten notis i Obos-bladet at det skulle være generalforsamling. Vi som ikke får vært med på møtet kan møte opp utenfor. Vi får håpe det blir godt vær og at mange kommer, sier Sæbo.

Siden 16. juni har de to forsøkt å få tillatelse fra politiet og Obos til å stå på selskapets grunn når de skal markere seg. Fra politiet fikk de svar umiddelbart. Fra Obos fikk de tillatelse mandag formiddag etter å ha purret på svar. For Løren er det flere ting som skurrer.

– Det som skjedde på Ulven, med salg av en blokk til utleieleiligheter til en annen gruppe synes jeg ikke høres bra ut. Her er et vel både litt kjennskap og vennskap. At Obos selger leiligheter til 100 millioner kroner er helt sinnssvakt. Det er langt utenfor vanlige folks muligheter, sier Løren.

Lave forventninger

Den pensjonerte læreren kjøpte sin første leilighet tidlig på 80-tallet, før familien flyttet videre til en treroms leilighet hun og mannen fortsatt bor i. Den ble nedbetalt i løpet av noe få år på slutten av 80-tallet.

– Jeg synes det er en skremmende utvikling med boligprisene. Man blir tvunget inn i et system. Jeg har en følelse av at politikerne ga opp boligpolitikken da frislippet kom på 80-tallet. Det gamle systemet, med penger under bordet, var heller ikke bra, men man trenger ikke gå fra den til den andre siden av grøfta, mener Løren.

Hun stiller seg også kritisk til kvaliteten på mye av det som bygges av leiligheter i dagens marked.

– Vi har jo to gode kjellerboder og en stor loftsbod. I tillegg har vi tørkeloft for klær, og tidligere var det fellesvaskeri. Nå er det om å gjøre å tjene mest mulig penger, sier Løren.

Tirsdagens generalforsamling har hun begrenset med forventninger til.

– Sånn som jeg tolker Facebook-gruppen så er det kanskje vanskelig å få gjennomslag i morgen. Det satset kanskje mer på neste generalforsamling. Da kan man forberede seg på en helt annen måte enn det man har kunnet til denne generalforsamlingen. Det er sånn de muligens har tenkt. I tillegg har jo Obos fått mange ansatte til å stille, sier Løren.