Gå til sidens hovedinnhold

Anja (24) står i kø for å få mat en gang i uka: – Hvis jeg skal klare å betale regninger, kan jeg ikke bruke penger på mat

Fattighuset melder om rekordstor pågang. Onsdag før påske strakk køen til matstasjonen deres seg rundt hele Grønland kirke. Anja (24) var blant dem som stilte seg opp i køen. Hun har stått her hver uke siden oktober.

Køen til Fattighusets matutdeling strekker seg rundt hele Grønland kirke. Et lite stykke bak i køen, i en tykk rød jakke, står Anja (24). Da hun ble permittert fra stillingen som administrasjonssekretær i oktober, stilte hun seg for første gang i denne køen.

– Jeg hadde aldri brukt noe lignende tilbud før, så det var veldig nytt og fremmed. Men hvis jeg skal klare å betale regninger, kan jeg ikke bruke penger på mat, forteller hun.

Faste regninger

Det siste halvåret har det lille hun får av støtte gått til det aller mest nødvendige:

– Alt jeg får av Nav går til å betale husleie, forsikring, mobil og nett. Det er alt. Det har ikke blitt noe Netflix, sier hun og legger til med et lite smil:

– Det eneste positive med å være lutfattig, er at det er veldig få regninger å betale. Det går veldig fort.

Anja forteller at hun har fått hjelp til å finne andre steder som også deler ut mat, men at Fattighuset er det mest stabile tilbudet.

– I starten gikk jeg hit hver onsdag og fredag. Nå går jeg hit fast hver onsdag. Det er jo på mange måter et utrolig bra tilbud, og folka her gjør en kjempejobb, men det er jo ikke akkurat gourmetmat, sier hun.

Onsdag er det ventet opp mot 500 personer i kø for å hente mat på Fattighuset på Grønland. AO rapporterte fra stedet. Her ser du opptak av sendingen.

– Å være mett er alt som teller når man er fattig

Anja forteller at matvarene som finnes i posene er veldig begrenset, og at det er mye av det samme:

– Det er veldig lite middagsmat, og ofte må man kjøpe inn andre varer for å klare å lage et måltid av det. Det er mye ting som sauser og brød. Hvis det er grønnsaker, er det gjerne veldig mye av noe som kanskje ikke er så veldig næringsrikt. Som for eksempel masse vårløk! Det er godt det, men man blir jo ikke mett på vårløkssuppe, sier hun.

Mange av dem som står i køen har blitt godt kjent, og de har egne ordninger på å bytte varer seg imellom, slik at man kan få tak i ting man kanskje mangler.

– Generelt er det sykt mye bra folk her, og jeg har fått masse gode tips og råd til hvor man kan få hjelp. Og folk er veldig flinke til å ta vare på hverandre! Jeg spiser jo egentlig plantebasert, og innimellom samler noen av gjengangerne her sammen mat de vet at jeg har ekstra behov for.

Anja forteller at idealismen og økonomien ikke akkurat går hånd i hånd:

– Det har skjedd at jeg har vært så sulten at jeg bare har spist det jeg har fått tak i, selv om det ikke er vegansk, sier hun og legger til:

– Og jeg vet jo at ernæringsmessig, så er det nok ingen av oss i denne køen som får dekket alt av vitaminer og sånn. Men helt ærlig, å være mett, er alt som teller når man er fattig.

Alle sliter nå

Anja forteller at hun ikke skammer seg over å stå i køen, selv om det er mye stigma rundt det. Hun har ikke lagt skjul på det, verken for venner eller familie:

– Jeg har vært veldig åpen om det. Det er jo ikke oss som står her denne køen er skamfull for, sier hun og legger til at hun er heldig:

– Jeg har familie og venner som kan hjelpe når det blir skikkelig trangt, men jeg vil helst unngå å spørre. Alle sliter nå, de som vil hjelpe meg er også fattige. De er bare litt mindre fattige enn meg, sier hun.

Anja har mange venner, særlig studenter, som har det vanskelig økonomisk nå. Hun forteller at hun oppfordrer dem til å komme til Grønland og Fattighuset, men det er ingen av dem som har gjort det ennå. Hun tror det er en blanding av skam og at det for mange virker så fremmed å se seg selv som fattig når man bor i Norge:

– Vi har liksom lært at hvis vi sliter, så går vi til Nav. Mange tenker nok at man jo har tak over hodet og er privilegert som bor i Norge. Veldig mange tror at man ikke er fattig nok. Men det skal ikke være flaut å bli mett.

Les også

Fotografene tilbyr bilder skreddersydd for Tinder: – Ingen går på visning om bildene er dårlige

Større pågang enn før

Styreleder på Fattighuset, Sverre Rusten, forteller til Avisa Oslo at køen har økt under koronapandemien, og tror årsaken er at flere har mistet inntekten det siste året:

– I det siste har den vært veldig lang. Flere har mistet jobben eller hatt usikre arbeidsavtaler, men det kan også være tilfeldig akkurat nå. Det vi ser er at vi har flere dager med slike lange køer, og det er en utvikling som har skjedd det siste året.

Også Rusten forteller at de savner middager i posene de deler ut:

– I posene vi deler ut er det vi har til enhver tid. I dag har vi fått inn litt ekstra ris og brus, og noen har vært innom med kylling. Vi skulle gjerne hatt mer middagsmat. I dag har vi litt mer siden det har kommet mye det siste dagene på grunn av medieoppslag, og det er bra, sier han.

Han legger til at både bedrifter og privatpersoner har vært innom med mat de siste dagene, og at de er glad for det, men for dem er det de faste avtalene som er viktige.

– Vi er avhengig av faste avtaler for å få delt ut til alle som kommer. Denne køen er ikke et uvanlig syn, og vi er avhengig av at vi vet at vi får inn noe å dele ut før utdelingen starter på onsdag, sier han.

Les også

Johannes (23) har bodd og festet med 14 studentvenner siden mars 2020: – Vi kan si at pandemitiden egentlig var sykt gøy

En oppfordring

I køen utenfor kirka forteller også Anja at hun er glad for å se at mediene og folk i Oslo endelig har plukket opp den prekære situasjonen, men samtidig har hun en oppfordring til både mediene og alle som vil hjelpe:

– Jeg er skikkelig glad for at det blir fokus på denne saken nå, men det er jo ikke sånn at den køen har dukka opp nå. Køen er kanskje lengre enn noen gang, men mange har stått her i mange år. Jeg håper ikke den velsigna som Oslofolk viser nå, bare er et blaff fordi vi er flere unge, hvite jenter i denne køa enn før, avslutter hun.

Kommentarer til denne saken