(Oslodebatten)

På siste bystyremøte før jul vedtok et flertall en handlingsplan mot hatefulle ytringer og holdninger. Den ble ønsket velkommen av samtlige partier som er representert i bystyret, men med enkelte uenigheter.

Det ble en del debatt rundt enkelte gruppers rett til å bruke offentlige arenaer til å spre hat, og et flertall landet også på at det ikke vil være forhåndssensur å holde f.eks nynazister unna offentlige bibliotek.

Dette vedtaket var bakteppet for at representanter fra en liten gruppe med et hatefullt budskap mot muslimer valgte å holde sitt adventskalender-stunt for Rådhuset: brenne koraner. Tidligere har koranen blitt brent på Stovner, Furuset og foran politihuset på Grønland.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

To sikkerhetsvakter forsøkte å slukke brannen. En av dem ble sprayet med maling i ansiktet og begge ble utsatt for verbal trakassering. Alt ble filmet, og før og under opptrinnet høres «film han muslimen, er du muslim, er du muslim?» Vakten med såkalt norsk utseende blir sprayet med forsvarsspray, kalt svin og forræder, og blir bedt om å oppgi navnet sitt.

Les også: Rådhusvakt sprayet i ansiktet da Sian brente koraner: – Det finnes grenser for hvordan man kan oppføre seg

Dette har med rette skapt avsky hos de fleste. Sikkerhetsvaktene har fått massiv støtte og politiet har opprettet sak.

Hvem er ubuden gjest?

Måten den lille gruppen svarer på sosiale medier i ettertid ligner på desperasjon. Det florerer av skjellsord og fornektelse, og jeg og flere bystyrerepresentanter med pakistansk bakgrunn blir kalt «ubudne pakistanske gjester som er her ulovlig». Det er ikke overraskende all den tid de sier de vil deportere navngitte norske muslimer. La oss snakke litt om hvem som egentlig er ubuden i Oslo. Jeg og mine medrepresentanter er valgt inn på demokratisk vis.

Selv de som tidligere ukritisk har forsvart hatefulle gruppers rett til tilgang til absolutt alle arenaer, har uttrykt fordømmelse over opptrinnet foran Rådhuset. Vil for eksempel Anine Kierulf også forsvare minoriteters rett til å slippe rasistisk hets, selv når den ikke faller inn under paragraf 185, altså diskriminerende og hatefulle ytringer. Kierulf har blant annet tidligere ment at man ikke bør nekte organisasjoner med uønskede ytringer å delta på Arendalsuka når budskapet ikke oppfordrer til vold.

Om en gruppe ønsker å deportere muslimer eller andre minoriteter fra Europa, hvordan skal dette foregå uten vold? Det er et problem at ytringsfrihetseksperter opererer med en slik standard. Kan det være fordi hatet ikke rammer dem selv, at det er så lett å være ytringsfrihetsfundamentalist?

For oss som blir rammet av hetsen er det noe helt annet enn gymnastikk med ord og definisjoner. Man kan ikke argumentere på premisset om man er ønsket i dette landet eller ikke.

Hvor viktig er ytringsfriheten til rasister?

Det aktivistiske miljøet har advart mot vold som et resultatet når man blindt tror ytringsfriheten er absolutt, og at rasister vil moderere seg hvis man bare slipper dem til. Det gjør de ikke. Det er greit at det ikke er ulovlig å brenne hellige bøker, og vi er enige om at det ikke er ulovlig å si at Norge skal være fritt for muslimer, men er det et offentlig narrativ som vi skal promotere og beskytte?

Hvorfor skal disse være i folks nabolag, der de ellers ikke bor? Er ytringsfriheten til rasister så viktig at vi må stenge gater og torg for dem? Hvor mye av våre skattepenger går til å beskytte dem?

Man kan også spørre seg om vi aksepterer en annen standard for den muslimske minoriteten. Hadde ytringsfrihetsentusiasmen vært like stor om en annen religiøs minoritet ble utsatt for hets i nabolagene sine? Aksepterer vi en annen standard for den muslimske minoriteten?

Les flere debattinnlegg og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

Ny handlingplan risikerer å stemple Oslofolk flest som potensielle rasister

Les også

Byrådet svarer FrP: Viktig å vite omfanget av rasisme og diskriminering i Oslo

Les også

Fryktelig feil at stortingspresidenten må snakke om sine ribbeferdigheter

Les også

Mange kaller Tøyen for sitt hjem, men har ikke råd til å bo der lenger